Omor, represiuni politice și tortură. Situație dramatică în stânga Nistrului

Publicat:

Omor, represiuni politice și tortură. Situație dramatică în stânga Nistrului

Pe parcursul anului 2023, situația din regiunea separatistă transnistreană a fost marcată de persecuția politică și limitările severe impuse libertății de exprimare și de circulație. Așa indică raportul Promo-LEX pentru anul 2023.

Cel mai sonor și în același timp tragic caz, în această perioadă, a fost omorul lui Oleg Horjan, liderul opoziției de la Tiraspol. În noaptea de 16 spre 17 iulie 2023, acesta a fost găsit mort în propria locuință din apropierea orașului Tiraspol. Oleg Horjan era victima regimului de la Tiraspol și una dintre puținele persoane publice care au avut curajul să invoce abuzurile comise în stânga Nistrului.


Pretinsele autorități, susținute de Federația Rusă, continuă să introducă și aplice „legi” represive, creând un climat de frică și intimidare. În plus, practicile continue de condamnare abuzivă și detenție excesivă demonstrează o abordare sistematică de încălcare a drepturilor omului.

Nu au fost înregistrate evoluții esențiale nici în cazurile activiștilor Victor Pleșcanov și Vadim Pogorlețchi, condamnați ilegal în anul 2022 pentru critici la adresa administrației de facto sau a invaziei ruse în Ucraina. Între timp, situația medicală a lui Victor Pleșcanov s-a agravat, acesta fiind diagnosticat cu probleme de caracter oncologic.

Un alt fenomen grav, care și-a păstrat intensitatea se referă la încălcarea dreptului la libera circulație. Consolidarea infrastructurii posturilor de control, precum și deficiențele înregistrate în activitatea misiunii de pacificare, au favorizat practicile de interzicere a accesului în regiune.

De asemenea, autorii raportului atrag atenția asupra faptului că după zeci de ani de abuzuri și ilegalități, confirmate în mod repetat de către CtEDO, „autoritățile de la Chișinău au răspuns adesea tardiv și ineficient la încălcările drepturilor omului din regiune”, ceea ce este „regretabil”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici Liderul belarus Alexandr Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran...

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă Finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie...

Guvernul Recean promite ‘să aducă’ Europa în toată ţara

Guvernul Recean promite 'să aducă' Europa în toată ţara Aflat într-o vizită de lucru în raionul Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat două proiecte implementate...

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament Parlamentul găzduiește, în aceste zile, o expoziție tematică dedicată celor 75 de ani de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.