X

OMS ‘a pus capăt contractului’ directorului regional Takeshi Kasai, acuzat de rasism (surse diplomatice)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii “a pus capăt contractului” directorului regional pentru Pacificul de Vest, japonezul Takeshi Kasai, care a fost acuzat de rasism şi de rele practici, conform unor surse diplomatice de la Geneva, transmite miercuri AFP, potrivit agerpres

Decizia de a se separa de Dr. Kasai a fost luată după o reuniune de două zile a Comitetului executiv al organizaţiei, la Geneva, şi urmează recomandarea de concediere emisă săptămâna trecută de comitetul regional pentru Pacificul de Vest.

Citește și : Biden şi Macron au discutat despre principalele subiecte de politică externă

În octombrie 2021, zeci de angajaţi ai OMS au depus o plângere internă împotriva lui Kasai, care în 2019 a preluat funcţia de şef al biroului OMS pentru zona Pacificului de Vest – care acoperă 37 de ţări, cu 1,9 miliarde de persoane – înainte de a trimite un e-mail la mijlocul lunii ianuarie 2022 către ţările membre ale Comitetului executiv al agenţiei ONU pentru a le alerta.

Aceştia l-au acuzat pe Kasai de “conducere autoritară şi rasistă”, dar şi că a oferit cu regularitate informaţii confidenţiale Ministerului de Externe japonez, că nu a vrut să critice China sau că a “risipit” banii de la donatori. Aceste acuzaţii grave au fost dezvăluite la sfârşitul lunii ianuarie 2022 de agenţia de presă Associated Press.

Citește și : Stoltenberg salută reluarea negocierilor cu Turcia privind aderarea Suediei şi a Finlandei

Tags: ChinagenevaONUTakeshi Kasai
Categorii: Diaspora