X

OMS: Evacuarea a mii de pacienţi spre sudul Fâşiei Gaza ar putea fi ‘echivalentul unei pedepse cu moartea’

Evacuarea forţată a mii de pacienţi din nordul Gazei către unităţile copleşite din sudul teritoriului ar putea fi “echivalentul unei pedepse cu moartea”, a avertizat sâmbătă seara Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Armata israeliană a ordonat tuturor locuitorilor din nordul teritoriului, inclusiv bolnavilor şi răniţilor, să meargă în sud sud în perspectiva unei intervenţii terestre împotriva Hamas, la o săptămână după atacul sângeros declanşat de această grupare.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

“OMS condamnă ferm ordinele repetate ale Israelului de a evacua 22 de spitale care tratează peste 2.000 de pacienţi din nordul Gazei”, a declarat agenţia ONU într-un comunicat, publicat la sediul său din Geneva.

A deplasa 2.000 de pacienţi în sudul Gazei, “unde unităţile de sănătate sunt deja la capacitatea maximă şi nu pot absorbi o creştere considerabilă a numărului de pacienţi, ar putea fi echivalentul unei pedepse cu moartea”, a subliniat OMS.

Cel puţin 1.300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene, care au făcut cunoscut că au identificat cel puţin 120 de ostatici în mâinile mişcării islamiste palestiniene.

Puternica ripostă israeliană a ucis peste 2.200 de persoane, dintre care peste 700 de copii, în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac controlat de organizaţia islamistă. A făcut, de asemenea, peste 8.700 de răniţi, potrivit Hamas.

“Evacuarea forţată a pacienţilor şi a lucrătorilor sanitari va agrava şi mai mult actuala catastrofă umanitară şi de sănătate publică”, notează OMS.

Pacienţii grav bolnavi, aflaţi la terapie intensivă sau sub dializă, nou-născuţii în incubatoare, gravidele care suferă de complicaţii – “toţi riscă deteriorarea imediată a stării lor sau moartea dacă sunt obligaţi să se deplaseze şi sunt lipsiţi de îngrijiri vitale în timpul evacuării lor”, a prevenit agenţia.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Lucrătorii sanitari din nordul Gazei se confruntă cu “alegeri sfâşietoare” între a-şi abandona pacienţii, a-i pune în pericol de moarte prin mutarea lor sau a-şi pune propria viaţă în pericol rămânând alături de ei.

 

Categorii: ExterneȘtirile zilei