X

OMS: Focarul de variola maimuţei este CONTROLABIL: ‘Să nu facem din ţânţar armăsar!’

Un număr de 131 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate de la primul caz raportat pe 7 mai în afara ţărilor în care această boală se răspândeşte de obicei.

Alte 106 cazuri sunt suspecte, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Ce se ascunde în spatele schimbărilor politicii SUA față de Cuba și Venezuela? – Black News

Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne “controlabil”, a precizat OMS, care convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului.

Variola maimuţei este o infecţie virală de obicei uşoară, endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii. Se răspândeşte în principal prin contact direct, iar până la focarul recent a apărut doar rar în alte zone ale lumii. Majoritatea cazurilor recente au fost raportate în Europa.

“Vă încurajăm pe toţi să sporiţi monitorizarea variolei maimuţei pentru a vedea unde sunt nivelurile de transmisie şi pentru a înţelege în ce direcţie merge”, a declarat Sylvie Briand, aflată la conducerea gestionării riscurilor infecţioase în cadrul OMS.

Ea a precizat că nu este clar dacă aceste cazuri sunt “vârful aisbergului” sau dacă apogeul transmisiei a trecut deja.

Vorbind în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, în desfăşurare la Geneva până pe 28 mai, Briand a reiterat poziţia OMS conform căreia este puţin probabil ca virusul să fi suferit mutaţii, însă a notat că transmiterea poate fi determinată de o schimbare a comportamentului uman, în special pe măsură ce oamenii revin la activităţi ce implică socializarea odată cu ridicarea restricţiilor asociate COVID-19.

Multe cazuri, dar nu toate, au fost raportate la bărbaţi homosexuali, iar Briand a declarat că este cu atât mai importantă prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

Citeşte şi: Lituania anunţă retragerea ambasadorului din Rusia – Black News

Simptomele includ febra şi o erupţie cutanată distinctă. Tulpina de variola maimuţei din Africa de Vest, cea identificată în cadrul focarului actual, are o rată de mortalitate de aproximativ 1%.

Există vaccinuri şi tratamente disponibile pentru variola maimuţei, a adăugat Briand, care a solicitat măsuri de izolare adecvate, mai multe cercetări şi o colaborare la nivel global. “Să nu facem din ţânţar armăsar”, a subliniat ea.

Tags: covid-19Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).Sylvie Briandvariola maimuţei
Categorii: Știrile zilei