OMS îndeamnă la regândirea mobilităţii în Europa după pandemia de COVID-19

Publicat:

Directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a solicitat luni guvernelor şi partenerilor acestora să regândească transportul rutier şi mobilitatea pe măsură ce lumea revine la normal după pandemia de COVID-19, transmite agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Prin declaraţia sa, Kluge a dat startul celei de-a 7-a ediţie a Săptămânii mondiale a siguranţei rutiere a ONU (UNGRSW).


Citește și : Kemal Kiliçdaroglu, politicianul care vrea să îl detroneze pe Erdogan

“Trebuie să profităm în mod colectiv de acest moment în timp pentru a regândi şi a reface mobilitatea pentru bunăstarea oamenilor şi a planetei, acum şi pentru generaţiile viitoare”, a spus el.

Potrivit lui Kluge, accidentele rutiere provoacă anual 70.000 de decese şi sute de mii de cazuri de răniri non-letale în regiunea europeană a OMS. Accidentele rutiere ucid mai mulţi copii şi tineri cu vârsta între 5 şi 29 de ani în această regiune decât orice altă cauză unică.

“O nouă viziune asupra mobilităţii ar necesita construirea sau reproiectarea drumurilor şi spaţiilor publice pentru toată lumea, prioritizând accesibilitate şi nevoile de mobilitate ale celor mai vulnerabili la efectele transportului motorizat: copii, femei, persoane cu dizabilităţi şi vârstnici”, a spus el.

Condiţia prealabilă a lui Kluge pentru “noua viziune” ar fi creşterea investiţiilor în moduri de transport activ, “cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta şi transportul public, precum şi planificarea urbană care să permită accesul la servicii şi facilităţi aflate la distanţe ce pot fi parcurse cu uşurinţă pe jos sau cu bicicleta”.

În contextul în care, conform celor mai recente cifre ale OMS, 70% din populaţia globală va trăi în medii urbane până în 2030, va exista “o creştere a cererii pentru transportul public care să faciliteze deplasarea populaţiilor mari şi în extindere”.

Kluge s-a arătat încrezător că o “nouă viziune” implementată cu succes în regiunea europeană a OMS va facilita nu doar “mobilitatea şi transportul nou, curat, sigur, sănătos şi incluziv în regiune”, ci şi crearea de “străzi suportabile în centrul fiecărei comunităţi”.

Săptămâna mondială a siguranţei rutiere are loc în perioada 15-21 mai 2023, cu tema “#RethinkMobility”.

Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta şi cu transportul public, astfel încât oamenii să se poată bucura de mobilitate. Această schimbare modală reprezintă una dintre recomandările din Planul Global pentru Deceniul de Acţiune 2021-2030, menţionează www.roadsafetyngos.org.

Citește și : Pentagon Leaks: Prigojin i-ar fi promis Kievului să-i divulge poziţionarea trupelor ruse

Săptămâna globală a siguranţei rutiere (UNGRSW) este o campanie bienală găzduită de OMS. Aceasta reuneşte indivizi, guverne, ONG-uri, corporaţii şi alte organizaţii din întreaga lume în vederea creşterii gradului de conştientizare cu privire la siguranţa rutieră şi pentru a face schimbări care să reducă numărul deceselor rutiere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.