X

OMS: ‘O tragedie umană inimaginabilă’ în azilele de bătrâni

Ravagiile coronavirusului în azilurile de bătrâni, care reprezintă până la jumătate din numărul de decese înregistrate în anumite ţări europene, sunt o “tragedie umană inimaginabilă”, a declarat joi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, potrivit agerpres.

În aceste centre, unde îşi doreşte ca lucrurile să evolueze, situaţia este “profund îngrijorătoare”, a spus Hans Kluge în cadrul unei videoconferinţe de presă organizate la Copenhaga, unde îşi are sediul Biroul Regional pentru Europa al OMS.

Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Marea Britanie

Potrivit calculelor preliminare ale instituţiei, “până la jumătate din decesele de COVID-19 au fost ale unor rezidenţi ai centrelor de îngrijire de lungă durată”, a spus el.

Astfel, până pe 13 aprilie, din cele 444 de decese înregistrate în Irlanda, 55,2% au fost în aceste centre. Pe 15 aprilie, Franţa raporta că 49,4% din morţii de COVID-19 locuiau în centre aşa-numite EHPAD (Stabiliment de găzduire pentru persoanele în vârstă dependente), potrivit datelor comunicate de OMS agenţiei France Presse.

Din punctul de vedere al lui Hans Kluge, “există o nevoie imediată şi urgentă de a regândi şi de a adapta funcţionarea” acestor unităţi în contextul epidemiei.

Este vorba în special despre prioritizarea testării, de echiparea corespunzătoare a îngrijitorilor şi de organizarea de unităţi speciale pentru bolnavii de COVID-19, chiar înainte de apariţia primelor cazuri.

Pentru că, a subliniat el, “chiar în cazul persoanelor foarte în vârstă care sunt fragile şi trăiesc cu multiple boli cronice, multe au şanse bune de a se restabili dacă sunt bine îngrijite”.

Citește și : OMS avertizează în legătură cu o relaxare a restricţiilor în Europa

Aproape jumătate din cazurile declarate de COVID-19 în lume au fost înregistrate în regiunea Europa a OMS, care se întinde între oceanele Atlantic şi Pacific şi cuprinde 53 de ţări foarte diferite, inclusiv Rusia şi Andorra. În total, 110.000 de persoane au murit de COVID-19.

Instituţia ONU se îngrijorează de creşterea numărului de cazuri în regiunea sa estică, în special în Rusia, Turcia şi Ucraina.

Tags: atlanticbătrânicoronaviruscovid-19Hans KlugeOMSucraina
Categorii: Diaspora