X

OMS oprește tratamentul cu hidroxiclorochină pentru bolnavii de COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a decis miercuri să oprească testele clinice cu hidroxiclorochină în calitate de potenţial tratament pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi, ajungând la concluzia că acest medicament antimalarie nu reduce rata lor de mortalitate, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Probele interne aduse de Essai Solidarity/Discovery, probele externe aduse de Essai Recovery şi probele combinate aduse de aceste două teste în mare parte aleatorii, puse împreună, sugerează că hidroxiclorochina – când e comparată cu tratamentele obişnuite ale pacienţilor spitalizaţi pentru COVID-19 – nu are ca rezultat reducerea mortalităţii acestor pacienţi”, a declarat doctorul Ana Maria Henao Restrepo, de la OMS, în cursul unei conferinţe de presă virtuale la Geneva.

Citește și: SUA vor să-și apere sateliții de eventualele atacuri chineze şi ruseşti

Studiul european Discovery evaluează eficacitatea a patru tratamente împotriva COVID-19.

Conform Recovery, primul test clinic major – realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie – care a livrat rezultate, hidroxiclorochina “nu are efect benefic” în materie de COVID-19.

“Pe baza acestor analize şi a studiului probelor produse (…), după deliberări, s-a concluzionat că hidroxiclorochina va fi retrasă din Essai Solidarity”, a spus miercuri doctorul Ana Maria Henao Restrepo.

Ea a subliniat totuşi că decizia de a opri testele asupra pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 nu viza folosirea sau evaluarea acestei molecule în calitate de tratament preventiv al bolii cauzate de noul coronavirus.

Citește și: 19.000 de mexicani au fost răpuși de coronavirus. Aproape 160.000 sunt infectați!

Anunţul survine la două zile după ce autorităţile sanitare americane au retras autorizaţia de a folosit în urgenţă două tratamente antipaludice contra COVID-19, clorochina şi hidroxiclorochina, promovate de preşedintele Donald Trump.

Franţa, unde un medic controversat, Didier Raoult, a apărat hidroxiclorochina, a interzis utilizarea acesteia la 28 mai împotriva COVID-19.

Tags: Ana Maria Henao Restrepocoronaviruscovid-19Didier RaoultDonald TrumpgenevaHidroxiclorochinăOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).Universitatea Oxford
Categorii: Externe