X

OMS: Persoanele imunocompromise sau care au optat pentru un vaccin inactivat ar trebui să primească doza BOOSTER

Grupul consultativ în materie de vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a recomandat joi ca persoanele cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise) sau cele cărora le-a fost administrat un vaccin cu patogen inactivat ar trebui să primească o doză ”booster” a unui ser anti-COVID-19, informează Reuters, potrivit agerpres.

Multe ţări au demarat campanii de vaccinare cu doze de supra-rapel (”booster”), vizând persoanele vârstnice şi cele cu probleme de sănătate subiacente, însă îngrijorările generate de noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 le-a determinat pe unele dintre acestea să extindă utilizarea dozelor “booster” la categorii mai mari de populaţie.

Citeşte şi: Danemarca reintroduce restricţiile antiepidemice – Black News

Având în vedere ratele de vaccinare îngrijorător de reduse în mare parte din regiunile în curs de dezvoltare ale lumii, OMS a declarat în ultimele luni că administrarea dozelor primare ar trebui să fie o prioritate, mai degrabă decât administrarea dozelor “booster”.

Noua recomandare a fost formulată după ce Grupul Strategic Consultativ de Experţi (SAGE) în privinţa vaccinării din cadrul OMS s-a reunit marţi pentru a evalua nevoia necesitatea dozelor ”boster” pentru a combate COVID-19.

În cadrul unui briefing, preşedintele SAGE, Alejandro Cravioto, a spus că, potrivit datelor emergente, eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 scade în timp, un declin semnificativ fiind observat în special la persoanele în vârstă.

Vaccinurile împotriva COVID-19 protejează ”foarte bine” timp de şase luni după ultima doză, cu o oarecare ”reducere minoră, modestă” a protecţiei în cadrul acestui interval, a declarat Kate O’Brien, directoarea departamentului pentru imunizare din cadrul OMS.

Citeşte şi: Bradul de Crăciun din faţa sediului Fox News a fost INCENDIAT – Black News

Vaccinuri inactive, care preiau virusul SARS-CoV-2 şi îl dezactivează sau îl distrug folosind substanţe chimice, căldură sau radiaţii, sunt fabricate de producătorii chinezi Sinovac Biotech şi Sinopharm şi de compania indiană Bharat Biotech.

O singură doză de vaccin Johnson & Johnson este încă eficientă, însă date obţinute în urma studiilor clinice ale companiei americane arată că utilizarea a două doze demonstrează în mod clar beneficiile aduse de vaccinarea cu o doză suplimentară, a spus Alejandro Cravioto.

Tags: Alejandro CraviotoBharat Biotechboostercovid-19Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE)Johnson & JohnsonKate O'BrienSARS-CoV-2SinopharmSinovac Biotechvaccin
Categorii: Știrile zilei