X

OMS va oferi sprijin ultimelor cinci ţări din lume care nu au lansat încă campanii de vaccinare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va oferi sprijin ultimelor cinci ţări din lume care nu au lansat deocamdată pe teritoriile lor campanii naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, în contextul în care omenirea a depăşit marţi pragul de 3 miliarde de doze de vaccinuri administrate la nivel global, informează AFP, potrivit agerpres.

Vaccinarea anti-COVID-19 nu a început încă în Burundi, Eritreea, Haiti, Coreea de Nord şi Tanzania – singurele ţări dintre cele 194 de state membre ale OMS care nu au lansat astfel de campanii naţionale.

Citește și: Mai mulți înalți oficiali de la Phenian au fost DEMIȘI după un ‘incident grav’ legat de COVID-19

“OMS continuă să sprijine aceste ţări în ceea ce priveşte luarea deciziei legate de începerea vaccinărilor”, a declarat un purtător de cuvânt al AFP.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat dorinţa ca fiecare ţară să înceapă să îşi vaccineze personalul medical şi persoanele cele mai vulnerabile în primele 100 de zile ale anului 2021, o dată care a fost depăşită în aprilie.

Cu toate acestea, întrucât ţările bogate şi-au rezervat majoritatea loturilor de vaccinuri care ieşeau din fabricile lor de producţie, anumite state au trebuit să aştepte înainte de a putea să administreze primele doze de vaccinuri anti-COVID-19.

“Ne confruntăm cu o pandemie cu două viteze, alimentată de inegalitate”, a declarat marţi directorul general al OMS.

Citește și: Germania și-a retras în totalitate trupele din Afganistan

Dispozitivul COVAX, ce vizează garantarea accesului ţărilor sărace la aceste vaccinuri, a furnizat până în prezent 89 de milioane de doze de vaccinuri în 133 de ţări şi teritorii participante.

Însă aprovizionarea acestui dispozitiv aproape a încetat în această lună, potrivit OMS, care este unul dintre coordonatorii programului COVAX.

“Omenirea este pe cale să eşueze”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tags: BurundiCoreea de NordCOVAXcovid-19EritreeaHaitiOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).TanzaniaTedros Adhanom Ghebreyesusvaccin
Categorii: Știrile zilei