OMS va trimite peste 1 milion de vaccinuri antipoliomielitice în Gaza

Publicat:

OMS va trimite peste 1 milion de vaccinuri antipoliomielitice în Gaza

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri că va trimite peste 1 milion de vaccinuri împotriva poliomielitei în Fâşia Gaza, după ce o tulpină a virusului a fost detectată în probele de apă reziduală, relatează AFP.

“OMS trimite peste un milion de vaccinuri antipoliomielitice (…) care vor fi administrate în următoarele săptămâni” în Gaza, care se confruntă cu o gravă criză sanitară după zece luni de război între Hamas şi armata israeliană, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

“Detectarea poliomielitei în apele reziduale din Gaza este un semn grăitor că virusul a circulat în comunitate, punând în pericol copiii nevaccinaţi”, a adăugat el.

La 30 iulie, Ministerul Sănătăţii al conducerii mişcării islamiste palestiniene Hamas pentru Fâşia Gaza a declarat teritoriul palestinian “zonă epidemică de poliomielită”, acuzând armata israeliană pentru distrugerea instituţiilor sanitare din regiune, ceea ce, potrivit instituţiei, a condus la reapariţia virusului.

Tulpina CPV2 a virusului a fost detectată în probe de apă reziduală prelevate în regiunea Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza şi în guvernoratele centrale ale teritoriului palestinian, a precizat ministerul într-un comunicat.

O ameninţare extinsă de aproximativ patruzeci de ani, poliomielita – care poate provoca paralizii ireversibile în câteva ore – a dispărut în mare măsură în întreaga lume datorită vaccinurilor.

Însă, există o altă formă de poliovirus care se poate răspândi: poliovirusul care a suferit mutaţii din sursa conţinută iniţial în vaccinul anti-polio oral (OPV). Această variantă de poliovirus derivat dintr-o suşă vaccinală (cVDPV) a fost identificată în Gaza.

Pe măsură ce se reproduc în tractul digestiv, tulpinile OPV se modifică genetic şi se pot răspândi în comunităţile care nu sunt complet vaccinate împotriva poliomielitei, în special în zonele în care există condiţii de igienă şi salubritate precare sau în zonele aglomerate.

Şeful OMS a subliniat că lucrătorii sanitari au nevoie de “libertate absolută de mişcare”, pentru ca aceste campanii de vaccinare să poată fi efectuate în Gaza.

“O încetare a focului, sau cel puţin ‘zile de linişte’ în timpul pregătirii şi implementării campaniilor de vaccinare, sunt necesare pentru a proteja copiii din Gaza împotriva poliomielitei”, a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Atacurile comise la 7 octombrie 2023 de mişcarea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului s-au soldat cu moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Drept răspuns, Israelul a lansat o ofensivă care a ucis până acum 39.677 de persoane, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al conducerii mişcării Hamas pentru Fâşia Gaza, care nu detaliază numărul de civili şi de combatanţi morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pachete cu cocaină în valoare de 1 milion de dolari au ajuns pe o plajă din Florida în timpul furtunii Debby

Pachete cu cocaină în valoare de 1 milion de dolari au ajuns pe o plajă din Florida în timpul furtunii Debby Mai multe pachete care...

JO Paris 2024 – Tom Cruise, formaţiile franceze Phoenix şi Air vor participa la ceremonia de închidere

JO Paris 2024 - Tom Cruise, formaţiile franceze Phoenix şi Air vor participa la ceremonia de închidere După ceremonia de deschidere din 26 iulie, care...

Cineastul David Lynch spune că este prea bolnav pentru a mai regiza personal filme

Cineastul David Lynch spune că este prea bolnav pentru a mai regiza personal filme Cineastul David Lynch a declarat că acum este prea bolnav pentru...

SUA: Un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor e mai aproape ca oricând

SUA: Un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor e mai aproape ca oricând Un acord între Israel şi Hamas de încetare a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.