OMS vrea mai puţin sodiu în alimentaţie

Publicat:

Sarea în exces în alimente şi băuturi prezintă un risc mai mare de a suferi de boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale potenţial fatale, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), publicând noi recomandări pentru limitarea conţinutului de sodiu în alimentaţie, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Se estimează că 11 milioane de decese la nivel global sunt asociate unei alimentaţii de slabă calitate în fiecare an, între care 3 milioane sunt atribuite nivelului ridicat de aport de sodiu, se arată într-un raport publicat de OMS.


Citeşte şi: Joe Biden vrea să se vadă cu Putin luna viitoare – Black News

În multe ţări bogate şi în tot mai multe state cu venituri mici o proporţie semnificativă a sodiului în dietă provine de la alimente fabricate precum pâine, cereale, carne procesată şi produse lactate, inclusiv brânză, a mai spus OMS.

Clorura de sodiu este denumirea chimică a sării, iar sodiul este un mineral care reglează cantitatea de apă din organism.

Autorităţile trebuie să stabilească politici de reducere a consumului de sare şi să ofere oamenilor informaţii pentru a face alegeri alimentare potrivite, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Avem nevoie ca industria produselor alimentare şi a băuturilor să reducă nivelurile de sodiu în alimentele procesate”, a spus şeful OMS într-un comunicat.

Noile linii directoare stabilite de OMS, pentru 64 de categorii de alimente şi băuturi, vizează să îndrume autorităţile din domeniul sănătăţii din cele 194 de state membre în discuţiile cu industria alimentară şi a băuturilor.

De exemplu, chipsurile din cartofi trebuie să conţină maximum 500 de miligrame de sodiu la o porţie de 100 de grame, plăcintele şi produsele de patiserie până la 120 mg de sodiu şi carnea procesată până la 360 mg de sodiu, conform criteriilor stabilite de OMS.

“Excesul de sodiu în alimentaţie creşte tensiunea arterială şi, în consecinţă, creşte riscul de boli cardiovasculare”, a mai spus organizaţia.

Citeşte şi: Dreapta spaniolă câştigă alegerile regionale din Madrid – Black News

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul bolilor netransmisibile la nivel mondial, responsabile pentru 32% din totalul deceselor, a mai spus OMS. Aportul ridicat de sodiu este asociat cu obezitatea, bolile de rinichi cronice şi cancerul gastric, se mai arată în raport.

OMS le recomandă oamenilor să consume mai puţin de 5 grame de sare (sau mai puţin de 2 grame de sodiu) pe zi.

Obiectivul său global, stabilit în 2013, este reducerea cu 30% a consumului mediu de sare de către populaţie până în 2025, a mai spus OMS, care a adăugat că “în prezent, lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge acest obiectiv”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 6 octombrie 2024 

Horoscop 6 octombrie 2024  Astrologii au veşti bune şi întrevăd surprize frumoase pentru unii nativi ai zodiacului, mai ales din punct de vedere sentimental,...

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe Imaginile și clipurile video din timpul abuzurilor lui Gisèle Pelicot au fost...

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple Apple conta pe noile funcții de inteligență artificială pentru a face...

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.