OMS: Nouă din zece oameni respiră aer poluat. Mai multe ţări iau măsuri

Publicat:

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că nouă din zece oameni din lume respiră aer poluat, însă precizează că mai multe ţări iau măsuri în acest sens.

Nivelul de poluare a aerului rămâne periculos de mare în mai multe părţi ale lumii. Noile date ale OMS arată că 9 din 10 oameni respiră aer ce conţine cantităţi ridicate de poluanţi. Estimările actualizate arată că 7 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza aerului poluat, relatează news.ro.


Vezi şi: Capitala Armeniei este ‘paralizată’ de proteste (VIDEO). Şoseaua spre aeroport a fost închisă

„Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, însă cei mai săraci şi marginalizaţi oameni duc greul”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Este inacceptabil că peste 3 miliarde de oameni – cei mai mulţi femei şi copii – încă respiră zilnic fum ucigător pentru că folosesc sobe şi combustibil în casele lor. Dacă nu luăm măsuri urgente privind poluarea, nu ne vom apropia niciodată de dezvoltarea sustenabilă”.

OMS estimează că aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an fiind expuşi la particulele fine din aerul poluat care ajung în plămâni şi sistemul cardiovascular, cauzând boli de inimă, de plămâni şi infecţii respiratorii.

Poluarea aerului a cauzat 4,2 milioane de decese în 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării – ca urmare a gătitului cu combustibili poluanţi şi a folosirii de tehnologii – a cauzat, estimativ, 3,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă.

Peste 90% dintre decesele cauzate de aerul poluat sunt înregistrate în ţările cu nivel de trai scăzut şi mediu, în special din Asia şi Africa, urmate de cele din regiunea est-mediteraneană, Europa şi continentele Americane.

Citeşte şi: Premierul nipon NU va muta ambasada ţării sale din Tel Aviv

Circa 3 miliarde de oameni – peste 40% din populaţia totală a globului – nu au încă acces în casele lor la combustibili şi tehnologii curate pentru gătit. OMS a monitorizat poluarea aerului din gospodării pentru mai bine de un deceniu.

Organizaţia spune că poluarea aerului este un factor critic de risc pentru boli cronice, care nu sunt cauzate de virusuri, ce cauzează un sfert dintre decesele în rândul adulţilor.

Peste 4.300 de oraşe din 108 ţări sunt incluse în baza de date a OMS privind calitatea aerului înconjurător. Începând cu 2016, peste 1.000 de oraşe au fost adăugate listei, ceea ce arată că tot mai multe ţări măsoară şi iau măsuri privind reducerea poluării aerului.

Multe dintre marile oraşe ale lumii depăşesc de 5 ori nivelurile acceptate, spune Maria Neira, director al departamentului de Sănătate publică din cadrul OMS. „Observăm accelerarea interesului politic în provocarea pe care o reprezintă sănătatea publică la nivel global”.

Citeşte şi: Donald Trump şi-a făcut SINGUR raportul de sănătate

Ţările iau măsuri privind reducerea poluării aerului cu particule. Industria, agricultura şi sectorul transporturilor sunt marile surse de poluare. Lor li se adaugă defrişările. Calitatea aerului poate fi influenţată de elemente naturale – factori geografici, meteorologici şi sezonieri.

Trebuie găsite soluţii comune, a mai transmis OMS. Ţările trebuie să colaboreze pentru a găsi soluţii privind transportul sustenabil, să folosească resurse naturale de energie.

OMS va organiza prima conferinţă globală privind poluarea aerului şi sănătatea, între 30 octombrie şi 1 noiembrie 2018, la care vor aduce laolaltă guverne şi parteneri pentru a încerca să îmbunătăţească calitatea aerului şi să combată schimbările climatice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.