‘Omul forte’ din estul Libiei se află la Roma

Publicat:

”Omul forte” din estul libian, mareşalul Khalifa Haftar, se află luni în vizită la Roma pentru a pregăti conferinţa internaţională privind Libia, prevăzută să aibă loc la Palermo (Sicilia) în perioada 12-13 noiembrie, a anunţat biroul şefului guvernului italian, Giuseppe Conte, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sosit duminică în Italia, mareşalul Haftar s-a întâlnit cu Giuseppe Conte în după-amiaza aceleiaşi zile şi urmează să aibă convorbiri luni cu ministrul italian de externe, Enzo Moavero Milanesi.


Citeşte şi: Cutremur foarte puternic în Argentina

Potrivit unui comunicat al guvernului italian, publicat luni la mijlocul zilei, mareşalul Haftar a confirmat participarea sa la această conferinţă şi a dat asigurări ”că este dispus pentru o confruntare care speră să fie una constructivă şi o condiţie prealabilă pentru un proces de unificare adevărat, în conformitate cu aşteptările poporului libian”.

Conte a subliniat la rândul său că este vorba de ”o conferinţă pentru Libia, şi nu privind Libia”, care se va sprijini pe două principii-cheie: responsabilitatea părţii libiene şi respectarea parcursului prevăzut de ONU pentru soluţionarea crizei în ţara nord-africană.

”Prezenţa tuturor principalilor protagonişti libieni la Palermo are drept scop susţinerea condiţiilor de securitate şi de dezvoltare economică” a ţării, adaugă comunicatul.

Citeşte şi: Tragedie aviatică în Indonezia. Un avion cu 188 de persoane la bord s-a prăbuşit în mare

Conform presei italiene, Roma încearcă să-l convingă pe mareşalul Haftar în legătură cu temeinicia unui plan de ieşire din criză pe care emisarul ONU, Ghassan Salame, trebuie să-l prezinte Consiliului de Securitate al ONU cu câteva zile înainte de conferinţa de la Palermo.

Vineri, Conte s-a întâlnit succesiv cu Fayez al-Sarraj, şeful guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de către comunitatea internaţională, apoi cu Salame.

Libia este condusă în prezent de către două entităţi rivale: GNA, rezultat ca urmare a unor demersuri ale ONU şi care îşi are sediul la Tripoli, şi o autoritate rivală în estul ţării, susţinută de către un parlament şi o forţă armată condusă de către mareşalul Haftar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.