X

ONG-urile de media, îngrijorate de suspendarea licențelor posturilor TV fără ‘motive serioase, justificate și probate corespunzător’

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APEL) și Centrul „Acces-Info” își exprimă îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune în lipsa unor „explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive.

ONG-urile semnatare cer autorităților să comunice neîntârziat argumentele și probele ce au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova de a suspenda licențe la șase posturi de televiziune.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

CSE a dispus la 30 octombrie suspendarea licențelor de emisie a posturilor de televiziune Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației” constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În pofida acestui fapt, dispoziția CSE din 30 octombrie nu conține niciun argument sau referințe la „motivele serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător” care au stat la baza deciziei de suspendare. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat, dar și „multiple încălcări ale legislației” constatate de către SIS, se arată în Declarația ONG-urilor de media.

ONG-urile semnatare recunosc necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a statului, însă subliniază că măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

ONG-urilor de media reamintesc că statul are obligația de a pune în aplicare un cadru legislativ şi administrativ adecvat pentru a asigura pluralismul audiovizual eficient. Incapacitatea autorităților de a-și explica deciziile generează suspiciuni că măsurile restrictive au fost aprobate în mod nejustificat, în detrimentul diversității opiniilor politice exprimate, dar și în defavoarea consolidării protecției libertății de exprimare în mass-media audiovizuală.

„În aceeași ordine de idei, exprimăm regretul că apelul anterior al ONG-urilor de media pe marginea cazului de suspendare a licențelor a fost întâmpinat cu tăcere de către autorități, a menționat CJI.

Tags: apelCanal 2CJIITVONGOrizont TVPrime TVPublika TV
Categorii: SocialȘtirile zilei