X

ONU acuză talibanii de hărţuirea personalului feminin al reprezentanţei sale în Afganistan

Misiunea Naţiunilor Unite în Afganistan a acuzat autorităţile talibane de intimidarea şi hărţuirea personalului său feminin care lucrează în această ţară, denunţând în special reţinerea temporară luni a trei femei pentru a le interoga, relatează AFP, potrivit agerpres

Trei femei afgane care lucrează pentru ONU au fost “izolate şi deţinute temporar pentru un interogatoriu” de agenţi ai securităţii înarmaţi aparţinând autorităţilor afgane, denunţă luni într-un comunicat Misiunea de asistenţă a ONU în Afganistan (Manua), fără a oferi alte detalii.

Citește și : Ucraina spune că războiul cu Rusia a intrat în a treia etapă

Manua, care denunţă “o creştere a actelor de hărţuire împotriva personalului său feminin, cere sistarea imediată a tuturor acestor acţiuni de intimidare şi de hărţuire”.

ONU insistă ca autorităţile să furnizeze garanţii pentru securitatea întregului său personal în Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Bilal Karimi, a respins acuzaţia.

“Informaţiile publicate de Manua nu sunt adevărate, nimeni nu a fost deţinut”, a declarat el jurnaliştilor.

“O adunare a femeilor avea loc la Kandahar (sud) şi când li s-au cerut explicaţii femeilor, s-a descoperit că ele erau angajate ale ONU, după care au fost eliberare”, a adăugat acesta.

Bilal Karimi nu a spus care era scopul adunării, nici câte femei participaseră.

Acuzaţia Manua a intervenit la câteva ore după ce un raportor special al ONU a denunţat “importantul recul al drepturilor femeilor şi fetelor, represalii împotriva opozanţilor şi vocilor critice, precum şi reprimarea libertăţii de expresie” în Afganistan.

“În nicio altă ţară, femeile şi fetele nu au dispărut atât de rapid din toate sferele vieţii publice”, şi-a exprimat regretul Richard Bennett, în cursul prezentării primului său raport în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului.

De la revenirea lor la putere, talibanii au impus reguli foarte stricte conduitei femeilor, în special în viaţa publică.

Fundamentaliştii islamişti au închis şcolile secundare pentru fete în cea mai mare parte a provinciilor şi au interzis femeilor numeroase locuri de muncă guvernamentale.

Citește și : Regele Charles al III-lea: ‘Regina Elizabeth a fost un model. A arătat un exemplu de altruism pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al vostru, sunt hotărât să-l urmez cu credinţă’ (VIDEO)

De asemenea, ei au ordonat femeilor să se acopere integral în public, cel mai bine cu o burqa.

Restricţiile severe impuse de talibani drepturilor femeilor au devenit un obstacol major recunoaşterii oficiale de către comunitatea internaţională a guvernului islamist din Afganistan.

Tags: AfganistanfemeiMANUAtalibani
Categorii: Știrile zilei