X

ONU a adoptat o rezoluţie privind traficul de fiinţe umane în ţările aflate în conflict

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marţi, în unanimitate, o rezoluţie privind traficul de fiinţe umane în ţările aflate în conflict, care are drept scop sporirea schimbului de informaţii între membrii săi pentru intensificarea luptei împotriva acestui flagel, relatează agerpres .

Rezoluţia ONU vizează crearea unui parteneriat la nivel mondial pentru combaterea traficului de fiinţe umane. Ea denunţă în special grupurile teroriste care profită de slăbiciunea unor state pentru a alimenta traficul de fiinţe umane, care afectează deopotrivă bărbaţi, femei şi copii.

Rezoluţia adoptată marţi solicită secretarului general al ONU să ofere misiunilor de menţinere a păcii din întreaga lume capacitatea de a aduna informaţii ca parte a mandatului lor pentru a identifica, confirma şi acţiona în cazurile de trafic de persoane.

Aceasta este cea de-a doua rezoluţie adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite după un prim text adoptat la 20 decembrie 2016 privind fluxurile financiare legate de traficul de fiinţe umane şi care cerea secretarului general al ONU să consolideze coordonarea statelor membre în acest domeniu.

‘Este responsabilitatea noastră colectivă să oprim aceste crime. Trebuie să acţionăm imediat pentru a proteja drepturile şi demnitatea populaţiilor migrante, să-i aducem în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să creştem ajutorul umanitar’, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Adoptarea celui de-al doilea text de rezoluţie, pregătit cu mult timp în urmă de preşedinţia italiană a Consiliului de Securitate, are loc la o săptămână după dezvăluirile făcute de postul de televiziune american CNN în legătură cu cazurile de sclavie cu imigranţi din apropierea capitalei Libiei.

Reportajul CNN dezvăluia cum sunt vânduţi imigraţi la licitaţie în Libia. Materialul a fost amplu distribuit pe reţelele de socializare, a stârnit o emoţie puternică şi a atras reacţii de indignare în Africa şi la ONU.

Tags: Consiliul de Securitate al ONUimigraţiOrganizaţia Naţiunilor Unitesecretarului generaltraficul de fiinţe umane
Categorii: Știrile zilei