ONU anunţă un acord pentru organizarea de alegeri în Libia

Publicat:

ONU a anunţat joi un acord cu privire la organizarea de alegeri în Libia între şeful Guvernului de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, şi rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, un lider important din estul ţării, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acordul a fost încheiat miercuri la Abu Dhabi sub auspiciile ONU, a precizat într-un mesaj pe Twitter în limba arabă Misiunea de sprijin a Naţiunilor Unite în Libia (Manul).


Citeşte şi: Summitul Trump-Kim s-a încheiat fără acord. Sancţiunile rămân în vigoare! – VIDEO

“Cele două părţi au convenit asupra necesităţii de a pune capăt perioadei de tranziţie prin alegeri generale, dar de asemenea în ceea ce priveşte modalităţilor de a menţine stabilitatea Libiei şi de a unifica instituţiilor sale”, a spus Manul.

După căderea regimului fostului colonel libian Muammar Gaddafi în 2011, Libia a ajuns într-o situaţie de haos, fiind dominată de luptele pentru putere între numeroase miliţii.

Ţara este acum condusă de două autorităţi rivale: la Tripoli are baza GNA, condus de Fayez al-Sarraj şi susţinut de comunitatea internaţională, în timp ce în estul Libiei un cabinet paralel este susţinut de Armata naţională libiană (ANL), autoproclamată de Khalifa Haftar. Printre instituţiile divizate se numără şi banca centrală.

Citește și : Răspunsul Israelului la manifestaţiile din Gaza „ar putea constitui crime împotriva umanităţii” (ONU)

Ultima intâlnire dintre Saraj şi Haftar a avut loc la sfârşitul lunii mai 2018 la Paris, când s-a mai discutat despre organizarea unor alegeri, dar fără ca vreo parte să se angajeze solemn.

În noiembrie, Italia, partener istoric şi principal al Libiei, a încercat fără succes o nouă apropiere între Sarraj şi Haftar în cursul unei reuniuni la Palermo, în prezenţa unor ţări implicate în dosarul libian. Dar mareşalul Haftar a boicotat întâlnirea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.