ONU atenţionează în legătură cu un posibil ‘genocid’ contra rohingya şi un conglict religios regional

Publicat:

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a avertizat luni că un posibil ‘genocid’ sau ‘epurare etnică’ împotriva minorităţii musulmane rohingya în Myanmar ar putea provoca un conflict religios în regiune, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Myanmarul se confruntă cu o criză foarte gravă – cu un impact potenţial serios în regiune’, a declarat Hussein în timpul unei alocuţiuni la Jakarta, în Indonezia.


Citeşte şi: Moştenitorul Samsung a fost eliberat din închisoare

Aceste declaraţii intervin după publicarea, săptămâna trecută, a unor articole de presă despre gropi comune ce au fost descoperite în statul Rakhine, în vestul Myanmarului.

Aproape 690.000 de musulmani rohingya au fugit din această regiune pentru a se refugia în Bangladeshul vecin începând din luna august anul trecut, pentru a scăpa de o operaţiune a armatei birmaneze calificată de ONU drept campanie de ‘epurare etnică’.

Myanmarul a dezminţit informaţiile asupra gropilor comune, precum şi toate încălcările de drepturi ale omului, afirmând că au lansat o operaţiune împotriva rebelilor rohingya. Cu toate acestea, regiunea rămâne încercuită de armată, iar accesul acolo este aproape imposibil pentru presă şi anchetatorii ONU.

Citeşte şi: Rusia îşi intensifică bombardamentele în Siria

Creşterea puternică în Myanmar şi eforturile în materie de dezvoltare socio-economică în statul Rakhine nu pot să mascheze ‘discriminarea instituţionalizată’ împotriva minorităţii rohingya, a adăugat înaltul comisar al ONU.

Acesta din urmă ar urma să aibă o întrevedere cu preşedintele indonezian Joko Widodo, precum şi cu responsabili ai guvernului şi cu apărători ai drepturilor omului, în cadrul vizitei sale de trei zile în regiune.

Devenind cea mai mare populaţie apatridă din lume după ce le-a fost retrasă cetăţenia birmaneză, în 1982, în timpul regimului militar, musulmanii rohingya sunt victimele a numeroase discriminări. Ei nu au acte de identitate şi nu pot călători fără autorizaţie. Ei nu au acces nici la piaţa muncii, nici la serviciile publice şi nici la şcoli sau spitale. 

Citeşte şi: Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT într-o zonă rezidenţială din Japonia

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii Au survenit schimbări în orarul de circulație al unor rute de autobuz în suburbiile municipiului...

Mascații au descins la vama Leușeni

Mascații au descins la vama Leușeni Percheziții la vama Leușeni. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins într-un dosar de corupție. Citește și: Ploaia de...

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale Ploaia de aseară și vântul puternic au făcut prăpăd pe unele drumuri naționale. Citește și:...

Atenție! Mâine nu se va circula pe câteva benzi de pe Calea Ieșilor

Atenție! Mâine nu se va circula pe câteva benzi de pe Calea Ieșilor Atenție, șoferi! Mâine, 19 iulie, între orele 00.00 și 17.00 va fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.