ONU avertizează împotriva ‘pericolului iminent de escaladare’ în nord-vestul Siriei

Publicat:

Emisarul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a avertizat miercuri în Consiliul de Securitate asupra ‘pericolului iminent de escaladare’ în nord-vestul Siriei, după recentele declaraţii ale Turciei şi Rusiei, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Nu pot să raportez niciun progres de a se pune capăt violenţelor în nord-vest sau de relansare a procesului politic’, a declarat el în cursul unei reuniuni lunare a Consiliului de Securitate cu privire la Siria.


Citește și : SpaceX anunţă primul transport turistic spaţial din istorie

În pofida schimburilor intense, ‘niciun acord’ nu a intervenit între Moscova şi Ankara, dimpotrivă recentele declaraţii ‘sugerează un pericol iminent de escaladare’, a adăugat emisarul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a atras miercuri un avertisment sever din partea Moscovei după ce a ameninţat să lanseze ‘în orice moment’ o ofensivă militară în Siria împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad în regiunea Idlib (nord-vest).

O operaţiune militară turcă în regiunea siriană Idlib este doar o ‘chestiune de timp’, a declarat preşedintele turc, în timp ce discuţiile dintre Turcia şi Rusia nu au dus la niciun acord, potrivit Reuters.

Turcia a cerut Rusiei să-l constrângă pe Al-Assad să pună capăt ofensivei de la Idlib până la sfârşitul lunii, care a provocat un nou exod de civili spre frontierele turce, în condiţiile în care găzduieşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său.

Adresându-se deputaţilor partidului său AKP, Recep Tayyip Erdogan a subliniat miercuri că Turcia este hotărâtă să facă din regiunea Idlib o zonă sigură ‘cu orice preţ’, chiar dacă discuţiile cu Rusia continuă.

‘Turcia a făcut toate pregătirile pentru a-şi pune în aplicare propriile planuri operaţionale. Afirm că putem interveni în orice moment. Cu alte cuvinte, ofensiva la Idlib este doar o chestiune de timp’, a reiterat Erdogan.

La Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că o astfel de ofensivă ar fi cel mai rău scenariu posibil. El adăugat că Rusia şi Turcia rămân în contact pentru a evita o agravare a tensiunilor în regiunea Idlib.

Reamintind că circa 900.000 de persoane s-au strămutat din jurul Idlib, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, a precizat la rândul său că ‘peste 500.000 dintre acestea sunt copii’.

Citește și : Germania vrea ‘să citească’ mesageriile criptate

‘Oamenii fug în condiţii îngrozitoare’, a denunţat el.

Printre ţările membre care au intervenit pe acest subiect în Consiliul de Securitate, Germania i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să se implice personal pentru a pune capăt conflictului.

Aşa-numitul proces de la Astana (reunind Rusia, Turcia şi Iran) s-a încheiat, a subliniat Berlinul, susţinut pe acest subiect de Londra, în timp ce SUA şi-au exprimat sprijinul în favoarea Turciei, membră a NATO şi care îşi asumă, potrivit Washingtonului, o pondere considerabilă în primirea a milioane de refugiaţi sirieni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.