X

ONU avertizează împotriva ‘pericolului iminent de escaladare’ în nord-vestul Siriei

Emisarul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a avertizat miercuri în Consiliul de Securitate asupra ‘pericolului iminent de escaladare’ în nord-vestul Siriei, după recentele declaraţii ale Turciei şi Rusiei, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Nu pot să raportez niciun progres de a se pune capăt violenţelor în nord-vest sau de relansare a procesului politic’, a declarat el în cursul unei reuniuni lunare a Consiliului de Securitate cu privire la Siria.

Citește și : SpaceX anunţă primul transport turistic spaţial din istorie

În pofida schimburilor intense, ‘niciun acord’ nu a intervenit între Moscova şi Ankara, dimpotrivă recentele declaraţii ‘sugerează un pericol iminent de escaladare’, a adăugat emisarul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a atras miercuri un avertisment sever din partea Moscovei după ce a ameninţat să lanseze ‘în orice moment’ o ofensivă militară în Siria împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad în regiunea Idlib (nord-vest).

O operaţiune militară turcă în regiunea siriană Idlib este doar o ‘chestiune de timp’, a declarat preşedintele turc, în timp ce discuţiile dintre Turcia şi Rusia nu au dus la niciun acord, potrivit Reuters.

Turcia a cerut Rusiei să-l constrângă pe Al-Assad să pună capăt ofensivei de la Idlib până la sfârşitul lunii, care a provocat un nou exod de civili spre frontierele turce, în condiţiile în care găzduieşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său.

Adresându-se deputaţilor partidului său AKP, Recep Tayyip Erdogan a subliniat miercuri că Turcia este hotărâtă să facă din regiunea Idlib o zonă sigură ‘cu orice preţ’, chiar dacă discuţiile cu Rusia continuă.

‘Turcia a făcut toate pregătirile pentru a-şi pune în aplicare propriile planuri operaţionale. Afirm că putem interveni în orice moment. Cu alte cuvinte, ofensiva la Idlib este doar o chestiune de timp’, a reiterat Erdogan.

La Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că o astfel de ofensivă ar fi cel mai rău scenariu posibil. El adăugat că Rusia şi Turcia rămân în contact pentru a evita o agravare a tensiunilor în regiunea Idlib.

Reamintind că circa 900.000 de persoane s-au strămutat din jurul Idlib, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, a precizat la rândul său că ‘peste 500.000 dintre acestea sunt copii’.

Citește și : Germania vrea ‘să citească’ mesageriile criptate

‘Oamenii fug în condiţii îngrozitoare’, a denunţat el.

Printre ţările membre care au intervenit pe acest subiect în Consiliul de Securitate, Germania i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să se implice personal pentru a pune capăt conflictului.

Aşa-numitul proces de la Astana (reunind Rusia, Turcia şi Iran) s-a încheiat, a subliniat Berlinul, susţinut pe acest subiect de Londra, în timp ce SUA şi-au exprimat sprijinul în favoarea Turciei, membră a NATO şi care îşi asumă, potrivit Washingtonului, o pondere considerabilă în primirea a milioane de refugiaţi sirieni.

Tags: ankaraGeir PedersenIdlibmoscovaONURecep Tayyip Erdogansiria
Categorii: Sinteze