X

ONU avertizează cu privire la ameninţarea crescândă reprezentată de utilizarea armelor nucleare

O responsabilă ONU în probleme de dezarmare a avertizat luni asupra ameninţării crescânde reprezentată de folosirea armelor nucleare, atenţionând asupra modernizării programelor care au dus la o ‘nouă cursa calitativă a înarmărilor’, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Ameninţarea utilizării – intenţionată sau nu – de arme nucleare creşte’, a declarat Izumi Nakamitsu (foto), în deschiderea unei reuniuni pregătitoare privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), înaintea celei preconizate pentru 2020.

Citeşte şi: Un candidat la alegerile prezidenţiale din Mexic cere ‘să li se taie mâinile’ hoţilor

‘Această ameninţare, care vizează întreaga omenire, va rămâne atât timp cât vor continua să existe arme nucleare în arsenalele naţionale’, a adăugat ea.

În prezent 191 de state sunt părţi ale TNP, care a intrat în vigoare în 1970, şi o conferinţă privind respectarea tratatului are loc la fiecare cinci ani. În 2015, delegaţiile ţărilor participante s-au despărţit fără a ajunge la un acord.

De data aceasta, reuniunea intervine în timp ce Coreea de Nord, care s-a retras din TNP în 2003, a anunţat sâmbătă că îşi încetează testele nucleare şi lansările de rachete balistice intercontinentale, afirmând că centrul de testare de la Punggye-ri (nord) se va închide întrucât şi-a ‘îndeplinit misiunea’.

Nakamitsu a salutat acest anunţ şi şi-a exprimat speranţa că aceste evoluţii ‘vor contribui la consolidarea încrederii şi la menţinerea unui climat favorabil dialogului şi negocierilor sincere’.

Cu toate acestea, ea a apreciat că ‘lumea se confruntă astăzi cu provocări similare contextului care a dat naştere TNP’, cu 50 de ani în urmă.

Citeşte şi: ‘CAVIARgate’, scandalul de corupţie care dă peste cap APCE

‘Mediul geopolitic se deteriorează’ şi ‘unele dintre instrumente şi acordurile cele mai importante care compun cadrul nostru de securitate colectivă sunt pe cale de erodare’, a afirmat ea.

‘Există din ce în ce mai multe discursuri despre necesitatea şi utilitatea armelor nucleare. Programele de modernizare ale statelor dotate cu arme nucleare conduc la ceea ce mulţi consideră drept o nouă cursă calitativă a înarmărilor’, a menţionat responsabila ONU.

Cinci dintre puterile nucleare sunt membre ale TNP: SUA, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi China.

Israelul, despre care se crede că ar avea arme nucleare, nu se numără printre acestea. India şi Pakistanul, ţări care dispun de arme atomice, nu au semnat tratatul.

Tags: arme nucleareChinaCoreea de NordfrantaIzumi Nakamitsumarea britanieONUPunggye-rirachete balistice intercontinentalerusiaSUATratatul de Neproliferare Nucleară (TNP)
Categorii: Știrile zilei