ONU cere 1,2 miliarde de dolari pentru a ajuta 66 de milioane de femei în 65 de ţări

Publicat:

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) a lansat marţi un apel internaţional pentru colectarea sumei de 1,2 miliarde de dolari în 2023, pentru a sprijini în materie de sănătate circa 66 de milioane de femei şi fete în 65 de ţări, în primul rând în zone de conflict precum Afganistan, Siria, Ucraina şi Yemen, informează AFP, potrivit agerpres

Această agenţie a ONU (UNFPA) este însărcinată cu probleme de sănătate sexuală şi reproductivă ale femeilor şi fetelor tinere.


Citește și : Kremlin: Ucraina trebuie să recunoască anexările ruse înaintea oricăror negocieri diplomatice

Apelul său de fonduri reprezintă doar o mică parte din cel, record, pe care agenţiile ONU l-au lansat pe 1 decembrie pentru anul 2023: 51,5 miliarde de dolari, o creştere cu 25% într-un an, pentru a răspunde nevoilor umanitare ale circa 230 de milioane de persoane, în creştere puternică din cauza războiului în Ucraina sau a efectelor încălzirii climatice, precum riscurile de foame în Africa.

“Atunci când crizele lovesc, femeile şi tinerele sunt confruntate cu un risc mai mare de violenţe, exploatare şi abuzuri sexuale”, subliniază, marţi, într-un raport asupra acţiunii umanitare a FNUAP, directoarea sa Natalia Kanem.

Ea şi-a exprimat satisfacţia că agenţia sa a adus “în 2022 un ajutor vital pentru mai mult de 30 de milioane de femei, fete şi persoane tinere, în special în materie de îngrijiri obstetrice de urgenţă, planificare familială, contracepţie şi răspuns de urgenţă la violenţele sexuale”.

Însă “nevoile cresc şi inegalităţile se menţin”, şi-a exprimat îngrijorarea Natalia Kanem. Din aceste motive, FNUAP “a lansat un apel de fonduri pentru 1,2 miliarde de dolari, pentru a aduce servicii vitale şi a proteja circa 66 de milioane de femei, fete şi tinere persoane din 65 de ţări”.

Primele opt ţări unde nevoile umanitare ale femeilor şi tinerelor sunt cele mai pregnante sunt cele în situaţie de conflict armat sau de revolte civile: Afganistanul (289 de milioane de dolari fonduri cerute), Siria (73 de milioane de dolari), Ucraina (70 de milioane de dolari), Yemen (70 de milioane), Somalia (63 de milioane), Sudanul (62 de milioane), Republica Democrată Congo (62 de milioane) şi Etiopia (45 de milioane).

Citește și : Parlamentul European a votat pentru demiterea Evei Kaili din funcţia de vicepreşedinte

Cei mai mari donatori în 2022 pentru FNUAP sunt SUA, alte agenţii ale Naţiunilor Unite, Regatul Unit, Australia, Norvegia, Canada, Comisia Europeană şi Danemarca.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.