ONU cere acces umanitar în Siria

Publicat:

Naţiunile Unite au cerut vineri acces umanitar în estul Siriei pentru a veni în ajutor persoanelor strămutate din enclava Hajine, ultima zonă controlată de gruparea jihadistă Statul Islamic în provincia Deir Ezzor, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Cu două săptămâni în urmă, ‘actori umanitari au cerut în mod colectiv forţelor care controlează zona’ şi anume Forţelor Democratice Siriene (FDS), susţinute de Washington, ‘să desemneze un sit de tranzit pe ruta Al-Hol pentru ca o asistenţă vitală să fie furnizată’ acestor persoane, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Andrej Mahecic. Dar ‘cererea a rămas fără răspuns’, şi-a exprimat el regretul.


Citeşte şi: Eminenţa cenuşie de la Casa Albă îi cere lui Maduro să accepte amnistia

Cu sprijinul coaliţiei internaţionale conduse de Washington, combatanţii kurzi şi arabi din FDS au lansat în septembrie o ofensivă împotriva ultimului bastion al Statului Islamic în estul ţării.

Ei au cucerit o bună parte din această zonă, determinându-i pe jihadişti să se replieze. În ultimele săptămâni, mii de persoane au fugit din calea ostilităţilor.

De la escaladarea luptelor din Hajine la începutul lunii decembrie, peste 23.000 de persoane au fugit spre Al-Hol, între care ‘peste 10.000 în cursul săptămânii trecute’, în unele cazuri, după ce au petrecut mai multe nopţi în deşert, fiind expuse unor condiţii meteorologice dificile, fără apă sau alimente, potrivit UNHCR.

Condiţiile sunt de aşa natură încât cel puţin 29 de copii au murit în două luni, în cea mai mare parte de hipotermie, în timp ce familiile lor fugeau din Hajine, potrivit ONU. Cele mai multe dintre persoanele strămutate sunt femei şi copii.

Citeşte şi: Germania îşi înlocuieşte vechile sale avioane de luptă

‘Multe altele sunt aşteptate’, dar familiile care au reuşit să scape de lupte spun că Statul Islamic împiedică civilii să părăsească Hajine, a avertizat purtătorul de cuvânt al UNHCR.

Centrele medicale din oraşul Hassaké, unde au fost transferaţi copii sosiţi la Al-Hol, sunt în stare critică şi ‘supraaglomerate’ cu copii suferind de malnutriţie acută gravă.

Într-un comunicat, reprezentanţi ai UNHCR, aflaţi în tabăra Al-Hol, şi-au exprimat de asemenea ‘preocuparea’ în legătură cu faptul că FDS ‘confiscă actele de identitate’ ale persoanelor strămutate la sosire.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU)

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU) Aproape toate școlile din Gaza au fost lovite sau avariate, anunță reprezentanții ONU. 87% din clădirile școlilor...

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat În Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", cu predarea în limba română, din municipiul...

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene Activistul rus de opoziţie Ildar Dadin a fost ucis în timp...

Cinci descoperiri demne de Nobel care nu au câştigat premiul. Laureaţii anului 2024, anunţaţi între 7 şi 14 octombrie

Cinci descoperiri demne de Nobel care nu au câştigat premiul. Laureaţii anului 2024, anunţaţi între 7 şi 14 octombrie Cele mai strălucite minţi din domeniul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.