ONU cere ca drepturile omului să figureze pe agenda summiturilor prevăzute cu Coreea de Nord

Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut miercuri ca drepturile omului să figureze pe agenda celor două summituri prevăzute cu Coreea de Nord, chiar şi cu riscul de a ‘fragiliza’ orice acord asupra denuclearizării peninsulei coreene, informează AFP, conform agerpres.

‘Pacea şi securitatea nu pot fi obţinute doar prin acorduri între guverne, ci şi, posibil într-un mod chiar mai important, prin politici interne ce garantează deplina aplicare a drepturilor omului, fără discriminare’, notează într-un comunicat Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru situaţia drepturilor omului în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord.


Citește și : Aproape 30.000 de migranți africani au intrat în Turcia de la începutul anului (Suleyman Soylu)

Expertul subliniază că ‘un acord pentru denuclearizare va rămâne fragil dacă va lăsa deoparte drepturile şi necesităţile populaţiei din RPDC’.

Vineri, liderul nord-coreean Kim Jong Un va avea o întrevedere cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în Zona Demilitarizată ce divizează peninsula, iar la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie ar urma să participe la un summit istoric cu preşedintele american Donald Trump, într-o locaţie încă neprecizată.

Principalul scop al acestui vârtej diplomatic este de a convinge Phenianul să renunţe la armamentul său nuclear.

Dar ministrul sud-coreean al afacerilor externe Kang Kyung-wha a afirmat deja că problema drepturilor omului nu va fi discutată.

‘RPDC a demonstrat că este dură în negocieri, iar a nu menţiona drepturile omului în acest prim stadiu de negocieri ar însemna un pas greşit şi o ocazie pierdută’, estimează în schimb Ojea Quintana.

Expertul ONU citează mai multe subiecte ‘cele mai puţin controversate’ care ar putea figura pe agenda discuţiilor: reuniunile de familii coreene separate de război (1950-53), eliberarea de străini deţinuţi arbitrar sau impactul negativ al sancţiunilor asupra populaţiei nord-coreene.

El a adăugat de asemenea că ‘un angajament al RPDC de a coopera u mecanismele ONU ar oferi o ocazie perfectă de a testa progresele în negocieri’.

Raportorul special formulează în încheiere o nouă cerere adresată autorităţilor de la Phenian de a-i permite să efectueze o vizită oficială în RPDC.

Citește și : România şi Bulgaria sunt pregătite pentru o intrare imediată în spaţiul Schengen (Comisia LIBE a Parlamentului European)

În raportul său anual privind drepturile omului în lume pentru anul 2017, publicat săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a acuzat Coreea de Nord de o serie de încălcări ale drepturilor omului aprobate de guvern. Citând omucideri extrajudiciare, acte de tortură, reprimarea disidenţilor şi răpiri în străinătate, Departamentul de Stat vorbeşte despre “încălcări flagrante ale drepturilor omului”.

Phenianul a apreciat drept “ridicole” criticile Statelor Unite cu privire la situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord, denunţând marţi seară raportul care “calomniază brutal” Coreea de Nord şi a replicat prezentând Statele Unite drept un “focar” al încălcărilor drepturilor omului, dintre care cultura armelor de foc este “ca un cancer”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.