ONU cere Franţei să ‘negocieze o reformă durabilă’ a politicii de azil în UE

Publicat:

Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a cerut luni Franţei, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE în prima jumătate a anului, precum şi Republicii Cehe, care o va prelua pentru următoarele şase luni, să “negocieze o reformă durabilă” a politicilor de azil pentru a pune capăt “încălcărilor de drepturi” la frontierele Europei, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Trebuie garantat accesul în teritoriu şi remediate încălcările drepturilor omului la graniţe, acolo unde respingerile cu uz de violenţă au continuat în 2021, practici ce pun în pericol viaţa oamenilor şi aduc atingere drepturilor omului, mai ales ale celui la azil”, a subliniat pentru France Presse Celine Schmitt, purtătoarea de cuvânt a UNHCR în Franţa.


Citește și : Ministrul de externe al Iranului pleacă în China

Agenţia ONU cere totodată “anchete” în legătură cu astfel de practici.

Pactul migratoriu elaborat de Bruxelles “oferă oportunitatea” de a trece de la o abordare ad hoc la una comună pe plan global, bine gestionată şi previzibilă”, întărind totodată “solidaritatea intra-europeană”, asigură UNHCR.

Agenţia face apel la negocierea “unei reforme durabile a azilului pe baza Pactului” privind migraţia, precum şi la întărirea “sprijinului către ţările “sărace ori în curs de dezvoltare unde trăiesc 85% dintre refugiaţi.

Celine Schmitt a explicat şi că UNHCR doreşte “relansarea unei operaţiuni europene de căutare şi salvare pe mare”, mai ales în Mediterana, unde acum doar nave ale unor ONG-uri încearcă să-i salveze pe candidaţii la exil.

Citește și : Riabkov: SUA şi NATO s-ar putea confrunta cu o agravare a securităţii

“Într-un moment în care numărul persoanelor deplasate forţat în lume atinge un nou record, iar numărul de sosiri în UE rămâne la nivel gestionabil, este esenţial … să fie aprofundată solidaritatea faţă de refugiaţi, între statele membre înseşi şi cu ţările care primesc cea mai mare parte a refugiaţilor”, a declarat la rândul său într-un comunicat Gonzalo Vargas Llosa, reprezentant al UNHCR pentru afaceri europene.

Reforma azilului şi migraţiei, lansată de Comisia europeană în septembrie 2020 dar care s-a lovit de profunde divizări între cele 27 de ţări membre, va reprezenta unul din principalele dosare ale preşedinţiei franceze a UE, care a debutat la 1 ianuarie, aminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.