ONU cere Israelului să-i elibereze sau să-i trimită imediat în judecată pe minorii palestinieni aflați în detenție

Publicat:

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a cerut luni Israelului să-i elibereze sau să-i trimită imediat în judecată pe copiii palestinieni aflaţi în închisorile sale, cu prilejul unei reuniuni de la sediul ONU privind drepturile poporului palestinian, relatează AFP, potrivit agerpres.

“În jur de 440 de palestinieni sunt presupuşi reţinuţi în ‘detenţie administrativă’, potrivit ultimelor statistici. Israelul trebuie imediat fie să-i inculpe, fie să-i elibereze”, a declarat prin intermediul unei legături video responsabilul ONU.


Citește și : Trump „explorează mecanisme” prin care să retragă accesul la date secrete al unor foşti oficiali din Administraţia Obama (Casa Albă)

În total, “mai multe sute de copii palestinieni sunt deţinuţi de Israel – unii fără a fi inculpaţi în virtutea unui sistem numit ‘detenţie administrativă’ – o încălcare a drepturilor umane fundamentale”, a precizat Zeid Ra’ad Al Hussein.

“Ar trebui să fie absolut clar că dreptul internaţional nu permite detenţia copiilor decât în ultimă instanţă. Indiferent că este vorba despre copii sau despre adulţi, detenţia fără judecată, în baza unor probe adesea ţinute secrete, frecvent prin ordine de detenţie administrativă care pot fi reînnoite pe termen nedefinit, contravine dreptului internaţional pe care Israelul trebuie să-l respecte” şi “trebuie pus capăt acestei practici”, a subliniat responsabilul ONU, care-şi desfăşoară activitatea la Geneva.

El a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni privind ultimele violenţe din Fâşia Gaza care urmează să fie abordate şi marţi de Consiliul de Securitate în cadrul unei sesiuni lunare privind Orientul Mijlociu.

Citește și : Israelul respinge oferta Rusiei de a ţine forţele iraniene la cel puţin 100 km de linia de armistiţiu de pe platoul Golan

Zeid Ra’ad Al Hussein a criticat, de asemenea, “arestările şi detenţiile arbitrare” ale unor “militanţi pentru drepturile omului de către autorităţile israeliene”.

De la 30 martie, blocada israeliană se află în centrul unei ample mişcări de protest palestiniene de-a lungul barierei de separaţie între Fâşia Gaza şi Israel. De la declanşarea protestelor şi-au pierdut viaţa 149 de palestinieni şi un soldat israelian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.