ONU cere lumii să ‘inunde’ Gaza cu ajutoare pentru a-i salva pe copiii care mor de foame

Publicat:

ONU cere lumii să ‘inunde’ Gaza cu ajutoare pentru a-i salva pe copiii care mor de foame

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut marţi comunităţii internaţionale să “inunde” Fâşia Gaza cu ajutoare pentru a-i salva pe copiii care mor de foame, după ce a vizitat două spitale din teritoriu pentru prima dată de la începutul războiului, în octombrie 2023, transmite AFP.

“Copiii care încep să moară de foame (…) ar trebui să fie o alarmă specială”, a declarat marţi Jens Laerke, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: SIS trimite o nouă tranșă de dosare la Arhive

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a relatat scene “sinistre” cu copii înfometaţi, după ce în weekend a livrat ajutoare la două spitale din nordul Gazei, pentru prima dată din 7 octombrie.

Medicii de la spitalul Kamal Adwan, singurul spital pediatric din nordul Fâşiei Gaza, au declarat echipei că “cel puţin zece copii au murit de foame”, a spus Ahmed Dahir, liderul echipei, într-o conferinţă de presă la Geneva prin legătură video din teritoriul palestinian devastat de război.

Ministerul sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a raportat ulterior că numărul deceselor de copii din spital din cauza malnutriţiei şi deshidratării a crescut la 15 şi că alţi şase bebeluşi suferă de malnutriţie acută, viaţa fiindu-le în pericol.

“Dacă nu acum, atunci când (…) este momentul să inundăm Gaza cu ajutorul de care era nevoie? Asta este ceea ce trebuie să vedem că se întâmplă”, a subliniat Jens Laerke.

Armata americană a anunţat marţi că avioane-cargo ale SUA au paraşutat în aceeaşi zi peste 36.000 de porţii de mâncare, într-o operaţiune comună cu Iordania.

“Continuăm să planificăm misiuni de livrare de ajutor”, a asigurat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom).

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat luni că săptămâna trecută au fost transportate în Gaza între 30 şi 120 de camioane de ajutoare pe zi. Aceasta a precizat că este “net insuficient pentru a hrăni populaţia” şi că distribuirea de ajutor pe calea aerului vizează să completeze şi nu să înlocuiască livrarea ajutoarelor pe cale terestră.

SUA, aliatul cel mai fidel al Israelului, au început sâmbătă să paraşuteze ajutoare în teritoriul palestinian supus de Israel la bombardamente continue după atacul Hamas din 7 octombrie.

Citeşte şi: Serebrian îi ironizează pe separatişti: Putin s-ar putea să „scape o lacrimă” pentru Transnistria – Stiripesurse.md

În timpul atacului fără precedent de atunci, terorişti din Hamas au ucis – potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor informaţii oficiale israeliene – 1160 de oameni, majoritatea civili, şi au luat circa 250 de ostatici, care au fost duşi în Gaza. Autorităţile israeliene apreciază că pe teritoriul controlat de Hamas se mai află acum 130 de ostatici, dintre care 31 ar putea fi morţi.

Ca represalii la atac, Israelul a bombardat Gaza şi a lansat o ofensivă terestră, iar conform ministerului sănătăţii controlat de Hamas operaţiunile militare au dus la pierderea a 30.600 de vieţi, în special în rândul civililor palestinieni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi)

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi) Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța vor...

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor”

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor” Președinta Maia Sandu a vizitat astăzi orașul Telenești, unde are loc...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.