ONU cere prelungirea ajutorului umanitar pentru civilii sirieni dincolo de frontiere şi de liniile frontului

Publicat:

Secretarul general adjunct al ONU pentru probleme umanitare, Mark Lowcock, a pledat luni în faţa Consiliului de Securitate al ONU pentru prelungirea ajutorului umanitar pentru civilii sirieni dincolo de frontiere şi de liniile frontului, idee care face obiectul unor critici crescânde din partea ruşilor, relatează AFP, scrie Agerpres.

”În cursul primelor nouă luni din 2018, peste 750.000 de persoane în medie au primit lunar un ajutor alimentar prin intermediul activităţilor ONU’, dincolo de frontiere şi de liniile frontului. ”Continuarea este indispensabilă” şi ”prelungirea rezoluţiei 2165 (adoptată în 2014) şi a rezoluţiei 2393 (adoptată la sfârşitul lui 2017) rămâne cea mai importantă. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi eu facem apel la prelungirea cu 12 luni a rezoluţiei 2393”, a afirmat Lowcock.


Citește și : Erdogan inaugurează la Istanbul un nou aeroport de dimensiuni faraonice

Rezoluţia 2393, care reia în esenţă textul rezoluţiei 2165, va expira pe 10 ianuarie 2019. În timp ce primul text a fost adoptat în unanimitate în 2014, rezoluţia 2393 a fost aprobată în urmă cu aproape un an cu 12 din cele 15 voturi ale Consiliului de Securitate al ONU, deoarece Rusia, China şi Bolivia s-au abţinut.

Moscova, principala susţinătoare a Damascului, consideră că ajutorul umanitar transfrontalier, care vizează să treacă peste o eventuală opoziţie a regimului sau a rebelilor pentru a le acorda sprijin alimentar civililor blocaţi de război, încalcă suveranitatea Siriei. Damascul consideră că ajutorul este în sprijinul ”teroriştilor”.

SUA sunt de părere că ”prelungirea ajutorului umanitar transfrontalier este vital pentru cei circa cinci milioane de sirieni care depind de obţinerea lui”, a declarat Jonathan Cohen, adjunct al ambasadorul american la ONU.

Mark Lowcock a atras de asemenea atenţia Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu oraşul de frontieră Rukban, dintre Siria şi Iordania. ”Populaţia din Rukban (50.000 de locuitori) nu a mai primit ajutor din ianuarie şi este din ce în ce mai disperată”, a subliniat responsabilul ONU.

Citește și : Abordarea NATO faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării (Aleksandr Gruşko)

”Există rapoarte recurente privind copii care mor din cauza unor condiţii sanitare proaste şi a lipsei de îngrijiri”, a precizat el, făcând apel să fie lăsate convoaiele umanitare ale ONU să ajungă în această localitate.

Accesul la ajutor ”se impune tuturor părţilor”, a estimat ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre. ”Este inadmisibil ca regimul să blocheze convoaie inter-agenţii de peste două luni şi să introducă o strategie punitivă care împiedică accesul ajutorului în zonele ‘reconciliate’ ”, a adăugat el, evocând ”condiţiile de coşmar” din Rukban.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.