ONU cere repatrierea copiilor jihadiştilor străini din Siria

Publicat:

O comisie de anchetă a ONU a lansat joi un apel statelor să-i repatrieze pe copiii jihadiştilor străini din gruparea Statul Islamic (SI) aflaţi în Siria, împreună cu mamele lor, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un raport publicat joi, Comisia internaţională independentă de anchetă (COI) cu privire la Siria, înfiinţată în 2011 de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, arată cu mulţi dintre aceşti copii se află în situaţie ‘deosebit de precară’, întrucât nu dispun de documente de identitate.


Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

Aceşti copii, născuţi în zone controlate anterior de opoziţia siriană, au mari dificultăţi în a fi înregistraţi la starea civilă ‘pentru că documentele furnizate de grupările armate nu sunt recunoscute de autorităţile guvernamentale competente’, menţionează raportul.

Comisia ONU le cere statelor de origine ai luptătorilor străini să ia ‘imediat măsuri pentru a simplifica înregistrarea cetăţenilor lor născuţi în Siria, în scopul ultim de a-i repatria cât mai curând posibil, precum şi persoanele care se ocupă de ei’.

După înfrângerea în 2014 a ‘califatului’ autoproclamat de SI, comunitatea internaţională se confruntă cu problema repatrierii familiilor jihadiştilor capturaţi sau ucişi în Siria şi Irak. Revenirile în ţări occidentale precum Austria, Franţa sau Germania au loc într-un ritm foarte lent.

În raportul menţionat, comisia cheamă statele să acorde ‘prioritate repatrierii copiilor neînsoţiţi’, pentru a-i reunifica cu familiile lor.

‘Statele au obligaţii bine definite de protejare a copiilor, inclusiv împotriva apatridiei. A nu respecta aceste principii fundamentale ar constitui o derogare clară de la această obligaţie’, a subliniat Hanny Megally, membrul al comisiei, într-un comunicat.

Atunci când sunt prezente, ‘mamele ar trebui repatriate împreună cu copiii lor, pentru a garanta respectarea principiului interesului superior al copilului’, subliniază raportul.

La începutul lunii noiembrie, Marie-Dominique Parent, din cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, cifra la 700-750 numărul copiilor născuţi din părinţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Aceşti copii trăiesc în condiţii precare în tabere în nord-estul Siriei.

Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

În total, în jur de 12.000 de străini – 4.000 de femei şi 8.000 de copii – se află în trei tabere din nord-estul Siriei, marea lor majoritate în Al-Hol, conform autorităţilor kurde care le administrează.

O altă agenţie a ONU, Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), a indicat joi, într-un raport citat de Reuters, că în jur de 350.000 de sirieni, în majoritate femei şi copii, au fost dislocaţi de o nouă ofensivă sprijinită de Rusia în provincia Idlib şi au căutat adăpost în zona de frontieră cu Turcia.

Raportul subliniază că situaţia umanitară continuă să se deterioreze ca rezultat al escaladării ostilităţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina

Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina în schimbul gazului furnizat de partea ucraineană,...

Proiectul R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei a fost acceptat

Proiectul R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei a fost acceptat Proiectul Republicii Moldova, care a fost depus împreună cu colegii din România și din...

Bani din fondul de urgență pentru susținerea populației pe timp de caniculă

Bani din fondul de urgență pentru susținerea populației pe timp de caniculă Guvernul a dispus alocarea banilor din Fondul de Urgență pentru susținerea populației...

Moldovenii sunt îndemnați să economisească energia electrică

Moldovenii sunt îndemnați să economisească energia electrică   Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică îndeamnă consumatorii să economisească energia electrică pe timp de caniculă. Citește și:...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.