X

ONU cere Turciei să ancheteze execuțiile kurzilor din Siria

ONU a cerut Turciei să lanseze o anchetă “imparțială, transparentă și independentă” privind execuțiile efectuate de o grupare afiliată acesteia în Siria, a informat marți purtătorul de cuvânt al Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Rupert Colville, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Turcia ar putea fi considerată “responsabilă” pentru acțiunile unui grup armat afiliat acesteia, care ar fi executat mai mulți kurzi, inclusiv un politician.

Citește și: Trump l-a sunat pe Erdogan să-i ceară oprirea INVAZIEI în Siria

Rupert Colville a informat într-o conferință de presă de la Geneva că a obținut înregistrări cu execuțiile care par a fi fost efectuate de grupul de rebeli pro-turci Ahrar al-Sharqiya.

“Turcia ar putea fi considerată responsabilă pentru încălcările comise de grupul lor afiliat cât timp aceasta își exercită controlul asupra unor astfel de grupuri și asupra operațiunilor în desfășurare”, a declarat Colville.

Citește și: Trump impune SANCȚIUNI împotriva Turciei

“Cerem autorităților turce să lanseze imediat o investigație imparțială, transparentă și independentă”, a adăugat acesta.

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o “zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Tags: Ahrar al-SharqiyakurziOficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile OmuluiONURecep Tayyip ErdoganRupert Colvillesiriaturcia
Categorii: Sinteze