X

ONU denunţă brutalitatea armatei din Myanmar faţă de minoritatea rohingya şi cere excluderea militarilor din politică

Anchetatori ai ONU au cerut marţi ca armata din Myanmar să fie exclusă din viaţa politică a ţării, precum şi demiterea unor responsabili militari de rang înalt pentru implicare în ‘genocidul’ împotriva minorităţii rohingya, supusă unor brutalităţi ‘greu de imaginat’, transmite AFP, potrivit agerpres.

Misiunea ONU de stabilire a faptelor cu privire la Myanmar, care nu a fost autorizată să se deplaseze în această ţară, a audiat peste 850 de victime şi martori, şi s-a bazat pe imagini luate prin satelit pentru redactarea raportului său de 444 de pagini, prezentat marţi în faţa Consiliului Drepturilor Omului al ONU.

Citește și : 100 de oameni au fost ‘înghiţiţi’ de inundaţiile din Nigeria

‘Este un dispreţ total pentru viaţa umană’, a declarat preşedintele misiunii, Marzuki Darusman, subliniind că ‘nivelul de brutalitate’ al armatei este ‘greu de imaginat’.

‘Bărbaţii erau ucişi sistematic’, ‘copiii erau împuşcaţi, aruncaţi în râu sau în foc’, femeile şi fetele erau violate, ‘torturate fizic şi mental’, a descris el masacrele petrecute în satele rohingya.

Mai mult de 700.000 de rohingya, minoritate etnică musulmană, au fugit în 2017 din cauza violenţelor armatei şi miliţiilor buddhiste, refugiindu-se în Bangladesh, unde trăiesc în imense tabere improvizate.

În pofida accederii la putere în 2016 a guvernului civil al lui Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, armata păstrează un loc central în regimul politic din Myanmar.

Armata controlează trei ministere foarte importante – Apărare, Interne şi Frontiere – şi supervizează atribuirea unui sfert din locurile din parlament, ceea ce îi permite să blocheze orice amendament constituţional care i-ar limita puterile.

În raportul final, Misiunea ONU consideră că guvernul civil trebuie ‘să continue procesul vizând retragerea militarilor din viaţa politică’ şi să iniţieze o revizuire în acest sens a Constituţiei.

Misiunea mai cere demiterea conducătorilor militari, reiterând solicitarea începerii urmării în justiţie a şefului armatei, Min Aung Hlaing, şi a altor cinci înalţi gradaţi, acuzaţi de ‘genocid’, ‘crime împotriva umanităţii’ şi ‘crime de război’.

Citește și : Israelul nu se consideră vinovat de doborârea avionului rusesc şi ‘aruncă pisica’ în curtea Damascului

Anchetatorii recomandă Consiliului de Securitate să facă apel la Curtea Penală Internaţională sau să fie înfiinţat un tribunal internaţional ad hoc.

Raportul mai cere autorităţilor din Myanmar ‘să nu obstrucţioneze revenirea în siguranţă şi durabilă’ a refugiaţilor rohingya, precum şi să identifice, în cooperare cu Crucea Roşie şi cu Bangladesh, numărul persoanelor ucise sau date dispărute.

Informaţiile culese de anchetatori sugerează că estimarea de 10.000 de morţi, avansată de Medici fără Frontiere (MFF), este una ‘prudentă’.

Misiunea ONU cere, de asemenea, eliberarea celor doi reporteri ai agenţiei Reuters, Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, condamnaţi la câte 7 ani de închisoare pentru ‘atingere adusă secretului de stat’ prin ancheta lor privind violenţele armatei, şi indică spre responsabilitatea eventuală a Facebook şi a altor reţele sociale care au difuzat propaganda militarilor în timpul crizei.

 

Tags: Marzuki DarusmanMyanmarONUrohingyavictime
Categorii: Știrile zilei