ONU doreşte măsuri ‘urgente şi decisive’ pentru a se evita alte naufragii de migranţi

Publicat:

ONU a cerut investigaţii rapide şi măsuri ”urgente şi decisive” pentru a se evita noi drame de tipul naufragiului recent al unei ambarcaţiuni pline cu migranţi în largul coastelor Greciei, în care este posibil ca sute de persoane să-şi fi pierdut viaţa, transmite AFP, informează agerpres.  

”Este clar că abordarea actuală privind Mediterana nu funcţionează. An după an, aceasta continuă să fie ruta de migraţie cea mai periculoasă din lume, cu cea mai ridicată rată a mortalităţii”, a declarat Federico Soda, director pentru Departamentul pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), într-un comunicat comun cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).


Citește și : Primarul din Miami candidează şi el la preşedinţia SUA

Statele trebuie să se pună de acord pentru a umple lacunele în materie de căutare şi salvare, dar şi de debarcare rapidă şi de punere în practică a unor rute de migraţie legale şi sigure, spune reprezentantul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Ţinând cont de creşterea deplasărilor refugiaţilor şi migranţilor în Mediterana, este nevoie de eforturi colective (inclusiv de o coordonare mai bună între statele mediteraneene), de solidaritate şi de împărţirea responsabilităţilor, a insistat Gillian Triggs, reprezentantă a UNHCR.

Ea a subliniat importanţa ajungerii la un acord asupra unui “mecanism regional de debarcare şi redistribuire a persoanelor care sosesc pe mare”.

Referitor la recenta tragedie din Mediterana, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, Jeremy Laurence, a spus că este nevoie de o anchetă aprofundată asupra evenimentelor, cu o atenţie sporită asupra călăuzelor şi traficanţilor de persoane.

Citește și : Australia blochează construcţia unei noi ambasade a Rusiei

Până în prezent au fost recuperate 78 de corpuri din mare, în largul peninsulei Peloponez. Alte 104 persoane au fost salvate.

OIM a recunoscut că se teme că numărul victimelor ar putea spori cu câteva sute, în una dintre ”tragediile cele mai devastatoare din Mediterana din ultimii zece ani”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.