ONU: Etiopia şi Eritreea vor semna duminică un acord de pace

Publicat:

Etiopia şi Eritreea vor semna duminică la Jeddah, în Arabia Saudită, un acord de pace întărind reconcilierea începută în iulie între cele două ţări, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Naţiunilor Unite, Farhan Aziz Haq, citat de AFP, potrivit agerpres.

Organizată de regele Salman, întâlnirea urmăreşte să adopte un “acord adiţional care să contribuie la consolidarea noilor relaţii pozitive” dintre cele două ţări, a adăugat el fără detalii suplimentare.


Citește și : Heiko Maas: Rusia trebuie să preîntâmpine o catastrofă umanitară în regiunea siriană Idlib

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, vor fi, de asemenea, prezenţi la ceremonia de semnare, a precizat Farhan Aziz Haq în cursul briefingului de presă cotidian al Naţiunilor Unite.

Cu zece zile înainte de Adunarea Generală a ONU la New York, ea va reprezenta o nouă demonstraţie a neaşteptatei apropieri dintre Etiopia şi Eritreea, lansată de premierul reformator de la Addis Abeba, Abiy Ahmed.

Această apropiere s-a tradus până în prezent prin redeschiderea ambasadelor la Asmara şi Addis Abeba, restabilirea legăturilor aeriene, relaţiilor comerciale şi a liniilor telefonice şi redeschiderea posturilor de frontieră închise de peste 20 de ani.

Citește și : Doi palestinieni, ucişi de tiruri israeliene în timpul manifestaţiilor din Fâşia Gaza

Între Etiopia şi Eritreea a avut loc în perioada 1998-2000 un război convenţional care a făcut circa 80.000 de morţi, în special din cauza unui dezacord privind frontiera lor comună.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.