X

ONU evocă posibile crime de război în cazul evacuării unor familii palestiniene din Ierusalim

Naţiunile Unite au cerut vineri Israelului să pună capăt oricărei evacuări forţate a palestinienilor din Ierusalimul de Est, avertizând că acţiunile sale ar putea constitui “crime de război”, transmite France Presse, potrivit agerpres.

“Facem apel la Israel să pună capăt imediat tuturor evacuărilor forţate”, a declarat Rupert Colville, purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, în timpul unei conferinţe de presă regulate la Geneva.

Citeşte şi: Român ÎNJUNGHIAT mortal în Ungaria – Black News

Apelul vine după ce cincisprezece palestinieni au fost arestaţi în timpul nopţii în urma ciocnirilor dintre forţele de securitate israeliene şi protestatari împotriva evacuării familiilor palestiniene din Ierusalim, a spus poliţia. Ciocnirile au izbucnit într-un cartier din Ierusalimul de Est, care se află în centrul unei lupte aprinse în instanţă privind soarta unor familii palestiniene ameninţate cu evacuarea în favoarea coloniştilor israelieni.

“Dorim să subliniem că Ierusalimul de Est face încă parte din teritoriul palestinian ocupat, căruia i se aplică dreptul internaţional umanitar”, a spus Rupert Colville. “Puterea ocupantă (…) nu poate confisca proprietăţi private pe un teritoriu ocupat”, a adăugat el, precizând că transferul de civili ai puterii ocupante pe un teritoriu ocupat este ilegală în temeiul dreptului internaţional şi “ar putea echivala cu crime de război”.

Tensiunile actuale se învârt în jurul problemei proprietăţii funciare a terenurilor pe care sunt construite mai multe case în care trăiesc patru familii palestiniene. La începutul acestui an, Curtea Districtuală din Ierusalim a decis în favoarea familiilor evreieşti care revendică drepturi de proprietate în acest cartier din Ierusalimul de Est, o zonă palestiniană ocupată şi anexată de Israel. Conform legii israeliene, dacă evreii pot dovedi că familia lor a locuit în Ierusalimul de Est înainte de războiul arabo-israelian din 1948, ei pot cere să li se restituie “dreptul de proprietate”. Cu toate acestea, nu există o astfel de lege şi pentru palestinienii care şi-au pierdut proprietatea în timpul războiului.

Decizia instanţei i-a înfuriat pe palestinieni, care o contestă, iar de atunci protestele au dus adesea la ciocniri cu forţele de ordine.

Vezi şi: Operaţiune împotriva traficanţilor din Rio terminată într-o imensă baie de sânge – VIDEO – Black News

Rupert Colville a subliniat că “Israelul nu îşi poate impune propriul arsenal legislativ pe un teritoriu ocupat, inclusiv în Ierusalimul de Est”. “Cerem Israelului să respecte libertatea de exprimare şi de întrunire, inclusiv a celor care protestează împotriva evacuărilor, şi să dea dovadă de cea mai mare reţinere în utilizarea forţei”, a declarat Rupert Colville presei.

Zeci de mii de credincioşi musulmani sunt aşteptaţi pe Esplanada Moscheilor din oraşul vechi al Ierusalimului.

Tags: crime de razboiCurtea DistrictualăEsplanada MoscheilorierusalimisraelONUPalestinaRupert Colville
Categorii: Sinteze