X

ONU îşi exprimă îngrijorarea faţă de noua lege antiteroristă din Franţa

Doi experţi ai ONU în materie de drepturi ale omului şi-au exprimat miercuri îngrijorarea faţă de proiectul de lege antiteroristă din Franţa, susceptibil de a permanentiza măsurile de urgenţă introduse în 2015 şi “de a stabili astfel în drept o stare de urgenţă permanentă”, relatează AFP, conform agerpres.

“Normalizarea prin acest proiect de lege a puterilor de urgenţă ameninţă grav integritatea protecţiei drepturilor omului în Franţa, atât în cadrul luptei împotriva terorismului, cât şi în sens mai larg”, a avertizat irlandeza Fionnuala Ní Aoláin, expertă ONU în drepturile omului, într-un comunicat difuzat de Consiliul ONU pentru drepturile omului.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului şi cel al NATO, vizaţi de un atac cu obuze pe aeroportul din Kabul

Colegul său, francezul Michel Forst, raportor special pentru situaţia apărătorilor drepturilor omului, şi-a exprimat la rândul său preocuparea cu privire la impactul pe care l-ar putea avea acest proiect de lege asupra activităţii apărătorilor drepturilor omului în Franţa, potrivit aceluiaşi comunicat.

Proiectul de “lege care întăreşte securitatea internă şi lupta împotriva terorismului”, aprobat de Senatul francez în iulie, este în prezent dezbătut de Adunarea Naţională.

Experta irlandeză a adresat în 22 septembrie o scrisoare guvernului francez pentru a sublinia faptul că mai multe dispoziţii cuprinse în proiectul de lege ameninţă – potrivit ei – exercitarea drepturilor la libertate şi la securitate personală, dreptul de acces la justiţie şi libertăţile de circulaţie, de adunare paşnică şi de asociere, precum şi de exprimare, de religie şi de convingere.

“În timp ce Franţa îşi întăreşte lupta împotriva terorismului, proiectul de lege cuprinde un anumit număr de măsuri de securitate care vor integra în dreptul penal mai multe restricţii ale libertăţile civile în vigoare în prezent în cadrul stării de urgenţă în Franţa”, potrivit expertei.

Ea susţine că durata stării de urgenţă trebuie să fie limitată în timp, revizuită cu regularitate şi să răspundă criteriilor de necesitate şi de proporţionalitate.

Citeşte şi: Un orăşel din Anglia a fost parţial EVACUAT din cauza unui obiect suspect – FOTO/VIDEO

Cei doi experţi ai ONU şi-au exprimat preocuparea cu privire la formularea vagă – potrivit lor – a unor dispoziţii din proiectul de lege, în special cele care se referă la noţiunile de terorism şi de ameninţări pentru securitatea naţională.

Experta irlandeză, care şi-a preluat atribuţiile în luna august, este raportor special pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în lupta împotriva terorismului.

Raportorii speciali lucrează pe bază de voluntariat. Aceşti experţi, independenţi de orice guvern şi organizaţie, nu sunt funcţionari ai ONU şi nu primesc un salariu pentru munca lor.

Tags: Fionnuala Ní Aoláinfrantalege antiteroristaMichel ForstONU
Categorii: Diaspora