ONU face apel la autoritățile de la Hong Kong să respecte legislația internațională și libertatea de întrunire

Publicat:

Consiliul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunțat vineri că orice măsură luată de autoritățile de la Hong Kong în privința protestelor antiguvernamentale trebuie să respecte legislația internațională și libertatea de întrunire, potrivit Reuters, potrivit mediafax.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului, Marta Hurtado, a declarat, la Geneva, că orice utilizare a violenței trebuie să reprezinte o excepție și să respecte standardele internaționale, inclusiv principiul oportunității și proporționalității.


Citește și : Departamentul Apărării al SUA nu a ascultat conversația telefonică între Trump și Zelenski

„Orice restricție trebuie să se bazeze pe lege și să fie proporțională. Libertatea de întrunire este un drept fundamental de care cetățenii trebuie să se poată bucura fără restricții”, a spus aceasta. Ea a mai adăugat că utilizarea armelor de foc este acceptabilă doar „ca ultimă soluție” și doar în cazul unor pericole iminente.

Reacția Consiliului vine în contextul în care șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat că va face uz de o lege rar utilizată care le permite autorităților să le interzică cetățenilor să își acopere fețele în timpul protestelor.

Pentru a putea interzice acoperirea fețelor în timpul protestelor, Carrie Lam a făcut uz de o lege din perioada colonială, care permite Guvernului să ia diverse decizii în situații de urgență. Legea nu a fost folosită din 1967 și îi permite șefului Executivului să „ia orice decizie pe care o consideră necesară pentru interesul public” în situații de urgență, fără să fie necesar acordul Legislativului.

Citește și : Pence: Hunter și Joe Biden trebuie investigați de autoritățile din China și Ucraina

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de patru luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 1.400 de protestatari au fost reţinuţi de la începutul protestelor, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea ‘transforma’ modul de tratare a bolii

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea 'transforma' modul de tratare a bolii Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă...

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.