ONU : Forţe armate din Myanmar violează femei rohingya

Publicat:

Forţe armate din Myanmar violează ”în mod sistematic”, în grup, femei rohingya, acuză o reprezentantă specială a ONU care a cules mărturii în sud-estul Bangladeshului, unde s-au refugiat sute de mii de membri ai acestei minorităţi musulmane, relatează news.ro .

Pramila Patten, o reprezentantă specială a secretarului general al ONU însărcinată cu anchetarea violenţelor sexuale cărora le sunt victime femeile rohingya, a vizitat districtul Cox Bazar, unde s-au refugiat peste 610.000 de etnici rohingya în ultimele zece săptămâni.


Multe dintre aceste atrocităţi, ”orchestrate” de forţele armate din Myanmar, ”ar putea să fie crime împotriva umanităţii”, a declarat ea duminică în faţa presei la Dacca.

Citiți și : „Protecţia migranţilor” subiectul principal al Grupului de Contact pentru Mediterana Centrală

”Am auzit relatări oribile ale unor violuri şi unor violuri în grup ale multor femei şi fete care au murit în urma violului”, a declarat ea.

Potrivit reprezentanei speciale a ONU, aceste violuri în grup fac parte dintr-”o schemă de atrocităţi la scară mare” vizând ”în mod sistematic femeile şi fetele rohingya, din cauza etniei lor şi a religiei lor”.

Aceste violenţe sexuale au fost ”ordonate şi comise de forţele armate din Myanmar” în statul Rakhine, a declarat Patten.

Mărturiile supravieţuitoarelor relevă în mod sistematic ”violuri în grup comise de mai mulţi militari, umiliri” ale femeilor, care sunt ”obligate să se dezbrace în public”, dar şi ”sclavie sexuală în captivitate”, potrivit lui Patten.

”O supravieţuitoare a povestit că a fost deţinută de forţele armate din Myanmar timp de 45 de zile, în care a fost violată în mod sistematic. Alte (supravieţuitoare) încă mai prezintă cicatrice, contuzii şi urme de muşcături care arată prin ce-au trecut”, a denunţat reprezentanta ONU.

Între autorii acestor fapte de violenţă sexuală se află de asemenea grăniceri din Myanmar şi membri ai unor miliţii alcătuite din budişti şi alte grupuri etnice, în statul Rakhine, auză ea.

Aproximativ 900.000 de musulmani rohingya din Myanmar – reprezentând larga majoritate a celor aproximativ un milion de rohingya care trăiau în statul Rakhine – au fugit din Myanmar în Bangladesh.

Potrivit lui Patten, aceste violenţe sexuale, comise în cadrul unei ”persecutări colective a (etnicilor) rohingya”, au fost un ”factor-cheie al deplasărilor forţate la scară mare” şi au reprezentat ”un instrument de teroare calculată vizând exterminarea şi suprimarea (etnicilor) rohingya ca grup”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 1 august 2024

Horoscop 1 august 2024 Nativii din zodia Taur se conectează profund cu cei din jur, în timp ce Gemenii au parte de multe provocări, potrivit...

Taylor Swift, ‘complet şocată’ de atacul cu cuţitul din oraşul englez Southport

Taylor Swift, 'complet şocată' de atacul cu cuţitul din oraşul englez Southport Vedeta americană Taylor Swift s-a declarat marţi "complet şocată" după atacul cu cuţitul...

Meta va plăti 1,4 mld. dolari pentru a soluționa procesul privind datele de recunoaștere facială

Meta va plăti 1,4 mld. dolari pentru a soluționa procesul privind datele de recunoaștere facială Meta Platforms a acceptat să plătească 1,4 miliarde de dolari...

Tesla recheamă în service mașini pentru o actualizare de software

Tesla recheamă în service mașini pentru o actualizare de software Tesla recheamă în service mașini pentru o actualizare de software. Este vorba de mai mult...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.