ONU îl critică pe Mohammad bin Salman în cazul Khashoggi

Publicat:

Raportorului special al ONU privind execuţiile extrajudiciare, sumare şi arbitrare, Agnes Callamard, l-a criticat luni pe prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, pentru că a încercat “să se distanţeze” de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Agnes Callamard, care nu s-a exprimat în numele ONU, a reacţionat astfel la afirmaţiile prinţului moştenitor despre responsabilitatea în moartea lui Jamal Khashoggi, ucis la la 2 octombrie 2018 în incinta consulatului saudit la Istanbul de un comando de agenţi saudiţi veniţi de la Riad.


Citeşte şi: O jurnalista din Maroc face închisoare pentru ‘avort ilegal’

“Îmi asum întreaga responsabilitate pentru că aceasta s-a întâmplat sub domnia mea”, i-a declarat prinţul unui reporter în decembrie 2018, potrivit citatelor reproduse într-un documentar al programului Frontline de la PBS care va fi difuzat în această săptămână. El a ţinut să sublinieze că a aflat despre asasinat abia după ce a fost comis.

“Ce vom face, îl vom crede pe cuvânt? În cursul ultimelor 12 luni, statul saudit, diferiţi reprezentanţi ai săi au minţit comunitatea internaţională în legătură cu natura crimei, deci trebuie să îl credem pe cuvânt?”, a reacţionat Agnes Callamard la întrebările AFP.

“Nu îşi asumă nicio responsabilitate personală pentru crimă, a creat o distanţă enormă între el şi crima respectivă, a scos în faţă perdele de actori pentru a se distanţa de execuţie, de ordin şi de organizarea acesteia”, a insistat raportorul ONU.

Agnes Callamard, care a anchetat timp de şase luni în legătură cu acest dosar deplasându-se printre altele în Turcia, şi-a exprimat părerea că sunt dovezi suficiente pentru a deschide o anchetă asupra responsabilităţii prinţului moştenitor saudit. În iunie, ea a solicitat un supliment de anchetă, dar la câteva zile după aceea a declarat că “paralizia” ONU a împiedicat identificarea responsabililor pentru asasinatul în cauză.

Prinţul moştenitor saudit a fost acuzat de implicare personală în moartea jurnalistului.

Citeşte şi: China sărbătoreşte cu mare fast 70 de ani de comunism

Senatul american a adoptat o rezoluţie care atribuie prinţului saudit responsabilitatea asasinatului, pe baza concluziilor CIA afirmând că “nu există nicio îndoială” că el a “ordonat” uciderea lui Khashoggi.

După ce iniţial a negat crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii şi susţine în prezent că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni a unor agenţi fără autorizaţie oficială.

Justiţia saudită l-a declarat nevinovat pe prinţul moştenitor şi a pus sub acuzare 11 persoane, reclamând pedeapsa cu moartea în cinci cazuri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.