ONU îndeamnă lumea să acţioneze în lupta împotriva modificărilor climatice

Publicat:

ONU a îndemnat lumea, luni, să fie mai ambiţioasă în lupta împotriva modificărilor climatice până nu este prea târziu, în prima zi a unei reuniuni a celor aproape 200 de ţări semnatare ale Acordului de la Paris, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Timpul care ne mai rămâne pentru a ataca modificările climatice se apropie în curând de sfârşit”, a declarat la Bonn, în Germania, însărcinata ONU cu dosarul Patricia Espinosa.


Citește și : Donald Trump evocă satul Panmunjom de la frontiera dintre cele două Corei ca loc pentru summitul cu Kim Jong Un

”Trebuie să avem în mod radical ambiţii mai mari”, a insistat ea într-o conferinţă de presă transmisă în direct pe Internet.

Acordul de la Paris de luptă împotriva încălzirii globale vizează să oprească încălzirea în lume sub nivelul de 2°C – eventual 1,5°C – faţă de cel din perioada preindustrială. Însă angajamentele în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pe care şi le-au asumat până în prezent statele semnatare vor conduce la un nivel de 3°C.

”O creştere a acestei amplori va fi extrem de destabilizatoare. Nu putem să o permitem”, a subliniat Espinosa.

Sesiunea de negocieri de la Bonn, care urmează să se încheie pe 10 mai, este prima etapă a unui an crucial în lupta contra modificărilor climatice urmează să se încheie cu a 24-a Conferinţă ONU (COP24) în Polonia, în decembrie.

Până la această dată, semnatarii este necesar să finalizeze regulile de aplicare a Acordului de la Paris, pentru a permite punerea lui în aplicare din 2020.

În faţa urgenţei încălzirii globale, statele semnatare sunt încurajate totodată să-şi revizuiască în creştere angajamentele naţionale în vederea reducerii emisiilor.

”Consecinţele climatice sunt deja vizibile peste tot în jurul nostru. Gravitatea şi frecvenţa inundaţiilor, furtuni, secete, creşterea nivelului mării şi alte consecinţe nu fac decât să crească, iar sute de milioane de persoane riscă să fie deplasate”, a subliniat într-un comunicat Gebru Jember Endalew, care prezidează Grupul ţărilor mai puţin avansate (PMA).

”Lumea nu poate să-şi permită să stea cu braţele încrucişate şi să aştepte aplicarea Acordului de la Paris în 2020. Măsuri trebuie să fie luate, să se dea ajutor, iar ambiţiile să crească fără întârziere. Cu cât mai repede acţionează ţările acum, cu atât mai puţin important va fi impactul modificărilor climatice”, a adăugat el.

În privinţa ajutorului, reprezentantul etiopian a îndemnat din nou ţările bogate să-şi respecte promisiunile de a-şi ridica la 100 de miliarde de euro pe an, până în 2020, susţinerea faţă de politicile în domeniu ale ţărilor sărace. Este vorba despre un apel recurent, susţinut de ONG-uri.

Problema finanţărilor ”trebuie să progreseze considerabil în această sesiune şi până la sfârşitul anului”, a pledat Lucile Dufour de la Reţeaua Action Climat, insistând asupra acestui ajutor Nord-Sud, dar şi asupra ”transparenţei” finanţărilor acţiunilor în domeniu în general.

Citește și : Trump ar trebui să fie distins cu Premiul Nobel pentru Pace, apreciază Moon Jae-in

Transparenţa – adică modul în care statele dau socoteală de acţiunile lor, de finanţările lor şi de rezultatele lor – este unul dintre punctele-cheie în negocierile cu privire la regulile de aplicare a Acordului de la Paris, la fel ca şi gradul de flexibilitate care le va fi acordat ţărilor celor mai sărace în domeniu.

Stabilirea unor reguli de aplicare clare şi puternice va reprezenta totodată un semnal important pentru sectorul privat.

”Vestea bună este că economia reală avansează (…). Există o serie impresionantă de iniţiative ale unor oraşe, regiuni, întreprinderi. Presiunea vizează de-acum guvernele şi ONU”, a comentat Mark Lutes de la WWF.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.