X

ONU indică o scădere a numărului de sirieni strămutaţi la graniță cu Iordania

Coordonatorul ONU pe probleme umanitare în Iordania, Anders Pedersen, a anunţat că doar 150-200 de sirieni strămutaţi din cauza conflictului din ţara lor se mai află în apropierea imediată a frontierei cu Iordania, la două zile după un armistiţiu convenit între Damasc şi rebeli în sudul ţării, relatează duminică AFP, conform agerpres.

Zeci de mii de sirieni strămutaţi se instalaseră în ultimele zile aproape de frontiera cu Iordania, refugiindu-se din cauza ofensivei regimului lui Bashar Al-Assad în provincia meridională Deraa, lansată pe 19 iunie cu sprijinul Rusiei. Iordania, care şi-a menţinut închisă frontiera cu Siria, i-a evaluat la circa 95.000 de persoane.

Citește și : Jurnaliștii BBC consideră că vor fi „umiliţi” după publicarea salariilor

Chiar dacă numărul sirienilor strămutaţi în apropierea imediată a frontierei a scăzut, oficialul ONU a indicat că există ”un număr mare de persoane strămutate în sud-vestul Siriei”, menţionând îndeosebi Platoul Golan, din care o parte este ocupată de către Israel.

Ofensiva regimului sirian a determinat strămutarea a peste 325.000 de persoane, conform ultimelor cifre ale ONU, o mare parte dintre ele refugiindu-se în apropiere de graniţa ţării cu Iordania sau de linia de demarcaţie de pe Platoul Golan.

Anders Pedersen le-a cerut părţilor beligerante să permită accesul ajutoarelor ONU pentru civili, convoaiele umanitare fiind pregătite la frontiera iordaniano-siriană.

Citește și : Frontex: Spania ar putea deveni noul punct de sosire pentru migranţii proveniţi din Africa

Tags: Anders PedersendamasciordaniaONUPlatoul Golanrebeli
Categorii: Sinteze