ONU, îngrijorată faţă de ‘riscul de dispersare’ a jihadiştilor ţinuţi prizonieri în nord-estul Siriei

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat îngrijorarea miercuri, într-o declaraţie foarte scurtă adoptată în unanimitate, faţă de “riscul de dispersare” a jihadiştilor ţinuţi prizonieri în nord-estul Siriei, fără a cere totuşi sfârşitul ofensivei militare turce împotriva kurzilor, informează France Presse, potrivit agerpres.

Cei 15 membri ai Consiliului, inclusiv Rusia, principalul protagonist în conflictul turco-kurd declanşat în urmă cu 10 zile de Ankara, şi-au exprimat de asemenea în acest text “marea preocupare” cu privire la posibilitatea “deteriorării situaţiei umanitare” în nord-estul Siriei.


Citește și : Armata rusă efectuează exerciţii militare masive în mai multe zone, inclusiv în Marea Neagră

“Cu toţii suntem de acord” asupra pericolului reconstituiri grupării Stat Islamic, a rezumat un ambasador occidental sub acoperirea anonimatului.

Propus de Franţa, textul minim şi ultrascurt adoptat de Consiliul de Securitate în urma unei reuniuni solicitate de europeni nu conţine nicio condamnare a ofensivei Turciei şi nicio cerere de încetare a operaţiunilor armatei turce.

Într-o declaraţie comună separată, membrii europeni ai Consiliului de Securitate (Belgia, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia) au subliniat necesitatea absolută a securizării taberelor unde sunt deţinuţi jihadiştii. “Detenţia securizată a combatanţilor terorişti este imperativă pentru a-i împiedica să se alăture grupurilor teroriste”, au subliniat ei.

Separat, vorbind în faţa presei, ambasadoarea americană la ONU Kelly Craft a amintit că Statele Unite au cerut “oprirea ofensivei” turce şi ca Ankara “să declare încetarea imediată a focului”, miză a deplasării vicepreşedintelui Mike Pence în Turcia.

Citește și : Niciun acord final asupra Brexitului nu va fi finalizat miercuri (redactor politic BBC)

“Ofensiva militară a Turciei în nord-estul Siriei compromite campania dusă pentru a înfrânge gruparea Stat Islamic, pune în pericol civili nevinovaţi şi ameninţă pacea, securitatea şi stabilitatea în regiune”, a adăugat diplomata americană.

La sfârşitul săptămânii trecute, după o primă reuniune de urgenţă cu privire la Siria, texte concurente, pe de o parte membrii europeni ai Consiliului şi pe de altă parte Statele Unite, cerând oprirea ofensivei turce, au fost blocate de Rusia şi China.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.