X

ONU îşi exprimă preocuparea’ în legătură cu soarta a mii de refugiaţi sirieni blocaţi la graniţa cu Iordania

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi-a exprimat ”profunda preocupare” în legătură cu securitatea a aproape 50.000 de sirieni blocaţi la frontiera cu Iordania din cauza intensificării luptelor în acea zonă, relatează luni AFP, potrivit

ONU se declară ”profund preocupată” pentru securitatea a circa 45.000 de refugiaţi, în majoritate femei şi copii, masaţi în jurul punctului de trecere a frontierei de la Rokbane şi a aproape 4.000 blocaţi în jurul punctului de trecere a frontierei de la Hadalat, se afirmă într-un comunicat publicat la Amman.

Citeşte şi: Autorităţile din Burkina Faso dezvăluie naţionalitatea străinilor ucişi în atacul terorist

În iunie 2016, într-un atentat sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic (SI) au murit şapte militari iordanieni în apropiere de punctul de frontieră de la Rokbane. La câteva ore după atac, armata iordaniană a decretat ”zone militare închise” frontierele cu Siria şi Irak.

”Există informaţii despre lovituri aeriene în zonă în ultimele zile, provocând panică” în rândul refugiaţilor, a subliniat ONU.

Iordania participă din 2014 la coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva SI, care face ravagii în Siria şi Irak.

Citeşte şi: Cum au devenit nord-coreenii BAU-BAUL lumii. O ţară vecină cu România ar fi pus umărul la progresul lor militar

Potrivit ONU, cu toate că nu s-a înregistrat nici o victimă în rândul sirienilor blocaţi, ”zona devine din ce în ce mai periculoasă”.

Lupte intermitente au loc între grupări rebele şi forţe ale regimului lui Bashar Al-Assad în deşertul Soudeida, în sudul Siriei, a indicat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se bazează pe o reţea de surse în ţara aflată în război. Confruntările au loc în pofida unui armistiţiu în vigoare din 9 iulie în trei provincii meridionale ale Siriei, inclusiv Soudeida, la iniţiativa Rusiei, Iordaniei şi a SUA.

Peste 650.000 de refugiaţi sirieni au fost înregistraţi de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Iordania, care are o graniţă de circa 370 km cu Siria, dar autorităţile iordaniene evaluează numărul lor la peste un milion.

Tags: iordaniaONUrefugiatiRokbanesiria
Categorii: Sinteze