ONU îşi trimite emisarul special în Yemen pentru stabilirea unui armistiţiu durabil

Publicat:

Emisarul ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, a sosit vineri în oraşul strategic Hodeida, principalul front de război din Yemen unde un armistiţiu a fost în general respectat timp de zece zile, a declarat o sursă a ONU în Dubai, citată de AFP, potrivit agerpres.

Griffiths, care vine de la Sanaa, capitala yemenită controlată de rebelii houthi, vrea să promoveze o încetare a focului durabilă în oraşul-port Hodeida (vest), pe care forţele proguvernamentale încearcă să-l preia de la rebeli.


Citeşte şi: Jihadiştii islamişti au revendicat ultimele atentate teroriste din Africa

Obiectivul vizitei este ‘de a vedea îndeaproape situaţia din Hodeida şi de a trimite un mesaj tuturor protagoniştilor cu privire la importanţa armistiţiului în vederea relansării negocierilor politice’, a declarat sursa ONU.

Emisarul Naţiunilor Unite încearcă să organizeze consultări de pace în Suedia pentru care nu a fost stabilită încă o dată. SUA au indicat că acestea ar putea avea loc la începutul lunii decembrie.

Citeşte şi: Atac armat asupra consulatului chinez din Pakistan. Doi poliţişti au fost ucişi – VIDEO

Vital pentru livrarea importurilor şi a ajutoarelor în Yemen, acest oraş portuar ilustrează complexitatea războiului din ţară care continuă de patru ani şi s-a soldat cu circa 10.000 de morţi, provocând cea mai gravă criză umanitară în lume, cu 14 milioane de persoane în situaţia de a se confrunta cu foametea, potrivit cifrelor ONU.

Griffiths se află de miercuri la Sanaa, unde a discutat joi cu liderul rebelilor Abdel Malik al-Houthi în vederea avansării spre o soluţie politică în războiul dintre insurgenţi pro-iranieni şi puterea sprijinită militar de o coaliţie sub comandament saudit.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Femeile din Afganistan vor putea cere azil în UE doar în baza cetățeniei și sexului lor

Femeile din Afganistan vor putea cere azil în UE doar în baza cetățeniei și sexului lor Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis...

O misiune spaţială europeană va examina locul de impact al unei sonde NASA pe un asteroid

O misiune spaţială europeană va examina locul de impact al unei sonde NASA pe un asteroid Ultimele pregătiri sunt în curs pentru trimiterea unei nave...

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul...

Secetă severă în Amazon: Cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902

Secetă severă în Amazon: Cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902 Portul fluvial al celui mai mare oraş brazilian din pădurea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.