ONU îşi va încheia misiunea MINUSMA în Mali la sfârşitul acestui an

Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite îşi va încheia misiunea MINUSMA în Mali la sfârşitul acestui an după o perioadă de tranziţie de şase luni, a declarat Consiliul de Securitate al ONU într-o rezoluţie adoptată în unanimitate vineri, la New York, informează dpa, potrivit agerpres

Guvernul militar din Mali a cerut retragerea celor aproximativ 12.000 de căşti albastre ale misiunii de menţinere a păcii la mijlocul lunii iunie.


Citește și : Furtuna tropicală Beatriz se transformă în uragan în apropierea de coasta sud-vestică a Mexicului

Mandatul misiunii, care a început în 2013, a expirat vineri şi a fost prelungit cu şase luni pentru a permite încheierea sa.

ONU se bazează pe acordul ţării respective pentru misiunile sale de pace. În mod obişnuit, aceste misiuni de pace se încheie de comun acord cu ţara gazdă, atunci când nu mai sunt necesare deoarece obiectivele au fost atinse.

Junta militară din Mali, sub conducerea colonelului Assimi Goita, a justificat cererea de retragere imediată a tuturor căştilor albastre ale ONU spunând că desfăşurarea lor nu mai are sens.
“Este imposibil să păstrezi pacea într-o situaţie în care nu există pace de păstrat”, se spunea într-un comunicat de la jumătatea lunii iunie. Acesta a spus că misiunea ONU şi-a inversat mandatul de a sprijini autorităţile maliene.

Ministrul de externe Abdoulaye Diop, într-o apariţie la sediul ONU din New York, a acuzat forţele de menţinere a păcii ale ONU că au devenit “parte a problemei” şi a cerut “retragerea imediată” a misiunii.

MINUSMA a fost înfiinţată după ce miliţiile islamiste au invadat nordul ţării în 2012. Acestea şi-au extins operaţiunile în centrul ţării şi în ţările învecinate.

Spre frustrarea puterilor occidentale, Mali cooperează cu grupul de mercenari ruşi Wagner, despre care se spune că ar avea până la 2.000 de luptători în Mali. Junta militară din Mali îi prezintă ca oferind activităţi de antrenare a trupelor sale.

Citește și : Ministrul britanic al mediului demisionează

Unii experţi se tem însă că situaţia de securitate s-ar putea înrăutăţi după încetarea activităţii misiunii ONU, lăsând armata insuficient echipată alături de luptătorii Wagner pentru a lupta împotriva militanţilor care controlează zone de teritoriu în nordul şi centrul deşertului, conform Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore Două cutremure au avut loc în România, în zona seismică Vrancea, în noaptea de vineri...

BIOGRAFIE – Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite?

BIOGRAFIE - Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite? Când Keir Starmer a fost ales să conducă Partidul Laburist din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.