X

ONU: Migranţii de la graniţa cu Mexicul au dreptul de a solicita azil în SUA

Migranţii de la graniţa cu Mexicul care fug de violenţă sau de persecuţie au dreptul de a solicita azil în Statele Unite, a declarat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite într-o nouă încercare de a proteja migranţii de politicile americane dure privind imigraţia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficiali ONU au cerut în mod repetat Washingtonului să se asigure că solicitanţii de azil sunt protejaţi, însă preşedintele american Donald Trump a declarat luni că Mexicul ar trebui să trimită migranţii care solicită azil în Statele Unite înapoi în ţările lor de origine.

Citește și : Facebook era la curent din 2014 despre ingerinţele ruse (comisie parlamentară britanică)

După ce Donald Trump a semnat la începutul lunii noiembrie un ordin care limitează dreptul de azil, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a declarat că Statele Unite trebuie să se asigure că oricine fuge de violenţă sau persecuţie poate obţine protecţie ‘fără obstacole’.

Purtătorul de cuvânt al UNHCR, Babar Baloch, întrebat în legătură cu faptul că forţele SUA folosesc gaze lacrimogene împotriva migranţilor la graniţa cu Mexicul, a declarat: ‘Urmărim aceste informaţii cu îngrijorare şi încercăm să înţelegem ce se întâmplă acolo’.

Gestionarea frontierelor este ‘un drept suveran al guvernelor naţionale’, însă securitatea frontierelor şi protecţia internaţională a refugiaţilor nu se exclud reciproc, a spus el.

‘Înseamnă că orice persoană a cărei viaţă este în pericol în ţara sa de origine trebuie să aibă acces şi să poată solicita azil într-o ţară sigură. Şi fiecare cerere de azil ar trebui analizată individual’, a spus Babar Baloch.

‘Am reiterat apelul către autorităţile americane de a permite accesul pe teritoriul său şi la procedura de azil pentru aceia care fug de persecuţie şi violenţă’, a mai spus oficialul ONU.

Citește și : Theresa May, somată : Demisia pentru aprobarea Acordului Brexit (presă)

Tags: azilDonald TrumpmexicmigrantiStatele Unitewashington
Categorii: Știrile zilei