ONU: Miguel Diaz-Canel spune că Havana îşi doreşte o relaţie ‘civilizată’ cu SUA

Publicat:

Guvernul cubanez vrea o relaţie “civilizată” cu Statele Unite, în ciuda embargoului impus din 1962, a declarat duminică preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Vorbind cu jurnaliştii cubanezi la sosirea sa la New York, Diaz-Canel a spus că va denunţa, în discursul său în faţa Adunării Generale a ONU, embargoul comercial, economic şi financiar impus de Washington, “care a eşuat şi va eşua în continuare”.


Vezi şi: ‘Fabienne’, furtuna care a lovit Germania cu puterea unui uragan – VIDEO

Havana vrea să aibă cu SUA “o relaţie civilizată, în ciuda unor diferenţe ideologice”, a adăugat el. Însă guvernul preşedintelui Donald Trump, care a frânat puternic procesul de apropiere lansat la sfârşitul lui 2014, este “o administraţie cu care este dificil să ai o relaţie între egali”, a mai afirmat Diaz-Canel.

Discursul său prevăzut pentru 26 septembrie – la 58 de ani de la primul discurs al lui Fidel Castro la aceeaşi tribună – va fi prima intervenţie în faţa comunităţii internaţionale a preşedintelui cubanez, care i-a succedat în funcţie la 19 aprilie lui Raul Castro, care preluase la rândul său postul de la Fidel Castro.

Adunarea Generală a ONU îşi va exprima într-o lună votul asupra unei rezoluţii, fără caracter obligatoriu, care face apel la oprirea embargoului, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an începând din 1991.

Citeşte şi: Noul preşedinte cubanez face primul pas în SUA

Washingtonul a votat din nou împotrivă anul trecut, după ce s-a abţinut în 2016 pentru prima dată într-un sfert de secol în urma procesului istoric de apropiere lansat în 2014 de către fostul preşedinte democrat Barack Obama cu Havana şi după restabilirea de relaţii diplomatice în 2015.

După venirea lui Donald Trump la putere, relaţiile s-au tensionat în urma dezvăluirii unor misterioase “atacuri acustice” împotriva unor diplomaţi americani la Havana. Atacurile ar fi afectat 26 de diplomaţi americani de la sfârşitul lui 2016, conform Washingtonului, care şi-a redus la jumătate prezenţa diplomatică în Cuba şi a expulzat 15 diplomaţi cubanezi.

Cuba a respins orice implicare în aceste cazuri, acuzând Washingtonul că “fabrică un incident”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.