ONU: Nevoile umanitare din estul Ucrainei devin tot mai urgente

Publicat:

ONU a avertizat vineri că nevoile umanitare din estul Ucrainei devin tot mai urgente, în contextul în care peste 200.000 de persoane nu au acces la apă numai în regiunea Doneţk, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Situaţia umanitară în oraşe precum Mariupol şi Sumî este extrem de gravă, locuitorii se confruntă cu mari lipsuri – cu consecinţe care pot fi fatale – de hrană, apă şi medicamente”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Matthew Saltmarsh.


Citește și : ONU cere Belarusului să elibereze 1.000 de deţinuţi politici

Într-o declaraţie făcută de la frontiera poloneză, el le-a spus jurnaliştilor de la Geneva că nevoile umanitare în estul Ucrainei “sunt pe punctul de a deveni tot mai urgente”.

“Peste 200.000 de persoane nu au acces la apă în mai multe localităţi din regiunea Doneţk, în timp ce bombardamentele neîntrerupte în regiunea Lugansk au distrus 80% din unele localităţi, lăsând 97.800 de familii fără electricitate”, a indicat Matthew Saltmarsh.

De asemenea, a spus el, atacurile ţintite împotriva civililor şi infrastructurii civile şi absenţa unei culoare sigure de trecere pun în pericol viaţa a mii de civili.

Persoanele vulnerabile se confruntă tot mai mult cu probleme de acces la servicii esenţiale precum hrană, apă, medicamente şi îngrijiri medicale de urgenţă în zonele afectate.

UNHCR precizează că urmăreşte îndeaproape negocierile purtate de ONU cu părţile beligerante pentru a putea trimite ajutor umanitar în unele oraşe din est.

“Suntem pregătiţi să trimitem produse alimentare esenţiale la Sumî imediat ce condiţiile o vor permite”, a spus Saltmarsh.

ONU colaborează cu cele două tabere pentru a garanta că transporturile de ajutor umanitar se pot face în securitate, cum se întâmplă în Siria, Yemen sau Afganistan.

Aceste proceduri vizează evitarea derapajelor, stabilirea unor legături telefonice privilegiate şi găsirea unor modalităţi de a ajunge la un acord.

Acesta este motivul pentru care OCHA (Biroul pentru afaceri umanitare al ONU) a trimis în urmă cu câteva zile “o echipă de experţi în coordonare civilo-militară la Moscova”, a explicat un purtător de cuvânt la Geneva, Jens Laerke, într-o conferinţă de presă.

Citește și : O altă ţară baltică cere crearea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei

 

Echipa, care rămâne staţionată la Moscova, este însărcinată “cu asigurarea legăturii cu autorităţile ruse, inclusiv cu Ministerul Apărării, cu scopul de a ajuta la facilitarea şi stabilirea unui sistem de notificare umanitară pentru a garanta că infrastructura, bunurile şi transporturile umanitare se pot deplasa în deplină securitate” în Ucraina, a detaliat el.

“În acelaşi scop, experţi ai ONU în coordonarea civilo-militară sunt în contact şi cu responsabili din Ucraina”, a spus el.

UNHCR estimează că circa 13 milioane de persoane au nevoie de asistenţă umanitară şi de protecţie în Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.