X

ONU pregătește un proiect de rezoluție împotriva recunoașterii SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Un proiect de rezoluţie împotriva recunoaşterii americane a Ierusalimului drept capitală a Israelului este în curs de pregătire la ONU cu scopul de a arăta izolarea Statelor Unite în Consiliul de Securitate, au făcut cunoscut miercuri surse diplomatice palestiniene, occidentale şi arabe, relatează AFP, conform agerpres .

Membru permanent al Consiliului de Securitate, Washingtonul, principalul sprijin al Israelului, are drept de veto asupra tuturor rezoluţiilor supuse la vot, la care a recurs în mai multe rânduri în trecut.

“Important este să avem sprijinul a 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate” la acest viitor text, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică palestiniană sub acoperirea anonimatului.

Citește și : Israelul îl invită pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite într-o vizită

Vineri, Statele Unite s-au văzut izolate complet în Consiliul de Securitate în cursul unei reuniuni de urgenţă, convocată după anunţul recunoaşterii unilaterale a Ierusalimului de către preşedintele american, Donald Trump. Toţi ceilalţi membri au criticat pe diverse tonuri această decizie.

Mulţi dintre ei au denunţat o încălcare a precedentelor rezoluţii ale ONU subliniind că problema Ierusalimului trebuie să facă parte dintr-un acord negociat între israelieni şi palestinieni în cadrul unei soluţii cu două state trăind alături.

Ambasadorul palestinian la ONU – cu statut de observator -, Riyad Mansour, a afirmat că textul rezoluţiei intenţionează să ceară SUA să îşi “anuleze” decizia.

Potrivit mai multor surse diplomatice, “limbajul” folosit în final ar putea fi mai nuanţat pentru a garanta sprijinul celor 14 ţări care s-au opus vineri Washingtonului.

Scopul final nu este de a îndepărta complet Statele Unite, ci mai degrabă de a face presiuni pentru ca proiectul de pace pe care l-au promis de la instalarea la putere a republicanului Donald Trump, în urmă cu aproape un an, să ţină cont într-o măsură mai mare de interesele palestinienilor, a subliniat o sursă diplomatică.

De la înfiinţarea Israelului în 1948, comunitatea internaţională s-a ferit să recunoască Ierusalimul drept capitală a statului evreu.

Israelul a anexat partea răsăriteană a Ierusalimului, al cărei control l-a preluat în 1967, apoi a votat o lege declarând “indivizibilă” capitala sa. Anexarea nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

Tags: Consiliul de SecuritateDonald Trumpdrept de vetoisraelONUproiectrezolutiewashington
Categorii: Știrile zilei