ONU, preocupată de o catastrofă sanitară în taberele de refugiaţi din Bangladesh

Publicat:

Situaţia refugiaţilor musulmani rohingya în Bangladesh îngrijorează Naţiunile Unite şi ONG-urile care cer ajutor pentru a evita o catastrofă sanitară în regiune, întrucât nu există suficientă hrană, apă, accesul în tabere este dificil şi condiţiile de igienă de acolo sunt precare, relatează AFP. 

Potrivit estimărilor ONU, vor fi necesare 167 milioane de euro (200 milioane de dolari) în următoarele şase luni pentru a înfrunta o criză umanitară catastrofală a refugiaţilor rohingya veniţi din Myanmar.


‘Sunt întrunite toate condiţiile pentru ca o epidemie să fie declarată şi să devină o catastrofă de mare amploare’, a explicat Robert Onus, coordonator de urgenţă al organizaţiei Medici fără frontiere (MSF), potrivit unui comunicat publicat joi seara. MSF este preocupată de asemenea de apariţia unor epidemii de holeră şi rujeolă.

Peste 429.000 de musulmani rohingya au fugit în Bangladesh în ultimele săptămâni pentru a scăpa de o campanie de reprimare desfăşurată de armata birmaneză şi calificată drept ‘epurare etnică’ de către ONU. Joi, preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat un ‘genocid’.

La sosirea lor în Bangladesh, supravieţuitorii găsesc tabere supraaglomerate şi sunt constrânşi să plece sau să se instaleze ori să adăpostească sub simple prelate la marginea drumului. Iar ploile torenţiale din ultimele cinci zile au transformat în noroi întreaga zonă, provocând temeri de alunecări de teren.

‘Taberele sunt suprapopulate în acest stadiu, ele sunt literalmente peste capacitatea existentă’, a declarat la Geneva Andrej Mahecic, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care vorbeşte despre riscul apariţiei unor boli.

‘În fiecare zi primim adulţi pe punctul de a muri din cauza deshidratării’, a explicat Kate White. ‘De obicei, această situaţie este foarte rară la adulţi şi arată ca avem de-a face cu o urgenţă majoră’, a spus ea.

Arabia Saudită a trimis 100 de tone de alimente, corturi şi saltele, în timp ce SUA au promis 32 de milioane de dolari Bangladesh-ului pentru a face faţă crizei.

Minoritatea rohingya este considerată ca fiind una dintre cele mai persecutate comunităţi din lume. Înainte de criza actuală, aproximativ un milion de membri ai comunităţii rohingya trăiau în Mynamar, dar din 1982 ei sunt consideraţi străini în această ţară, care le-a retras cetăţenia

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore Două cutremure au avut loc în România, în zona seismică Vrancea, în noaptea de vineri...

BIOGRAFIE – Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite?

BIOGRAFIE - Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite? Când Keir Starmer a fost ales să conducă Partidul Laburist din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.