ONU: Răspunsul Israelului în Gaza a fost ‘total disproporţionat’

Publicat:

Răspunsul Israelului la manifestaţiile palestiniene din Fâşia Gaza a fost ‘total disproporţionat’, a afirmat vineri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al Hussein, deschizând sesiunea extraordinară de la Geneva a Consiliul Drepturilor Omului ONU pe tema situaţiei ‘în teritoriile ocupate palestiniene’, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Contrastul puternic în ce priveşte numărul victimelor de cele două părţi sugerează că răspunsul (Israelului) a fost total disproporţionat’, a afirmat Înaltul Comisar, apreciind că acţiunile manifestanţilor palestinieni nu păreau ‘să constituie o ameninţare iminentă de moarte sau rănire mortală care să poată justifica folosirea unei forţe ucigaşe’.


Citeşte şi: Autorităţile din Malaezia au ieşit din casa fostului premier cu 72 de saci cu bani şi bijuterii

‘Morţii rezultă dintr-o utilizare ilegală a forţei’, a mai spus el, susţinând ‘apelurile a numeroase state şi a numeroşi observatori în favoarea unei anchete care să fie internaţională, independentă şi imparţială’.

‘Puneţi capăt ocupaţiei, iar violenţa şi insecuritatea vor dispărea în mare parte’, a mai declarat Zeid.

În replică, Aviva Raz Shechter, reprezentanta Israelului la sediul ONU din Geneva, a regretat că, ‘o dată în plus’, Consiliul Drepturilor Omului cade într-o ‘obsesie anti-Israel’ şi se lasă înşelat de ‘utilizarea cinică de către Hamas a propriului popor’ drept ‘scuturi umane pentru activităţile sale teroriste având ca ţintă cetăţenii israelieni’.

Reprezentantul SUA, Theodore Allegra, a adus sprijinul său Israelului: ‘Este clar că Hamas este responsabil pentru creşterea violenţei’, a spus el, calificând drept ‘ipocrită’ decizia Consiliului de a ţine această şedinţă, cheltuind ‘în mod inutil timp şi bani’, când existau alte urgenţe.

Citeşte şi: Romaero a semnat cu Israelul un acord ce permite exportul sistemelor antirachetă Iron Dome

Cererea de desfăşurare a acestei sesiuni extraordinare, ‘prezentată oficial de Palestina şi de Emiratele Arabe Unite’, a fost ‘susţinută de 17 state membre ale Consiliului’, având în vedere că, pentru convocarea reuniunii, este nevoie de sprijinul a cel puţin o treime din cei 47 de membri (adică 16 state).

Consiliul urmează să se pronunţe în cursul zilei cu privire la trimiterea ‘de urgenţă a unei comisii internaţionale de anchetă independente’, un proiect de rezoluţie prezentat de Pakistan în numele Organizaţiei Cooperării Islamice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricții de circulație pe 21 august în Capitală, în contextul vizitei cancelarului Olaf Scholz

Restricții de circulație pe 21 august în Capitală, în contextul vizitei cancelarului Olaf Scholz Restricții de circulație în Capitală. În contextul vizitei cancelarul federal al...

Pelerinaje politice la Moscova ale preoților Mitropoliei Moldovei. Care este scopul acestor ‘vizite’?

Pelerinaje politice la Moscova ale preoților Mitropoliei Moldovei. Care este scopul acestor 'vizite'? Mai mulţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Chişinăului ar pleca la Moscova...

Usatîi: În Moldova rata infracționalității este alarmantă. Avem nevoie de schimbări în Codul Penal

Usatîi: În Moldova rata infracționalității este alarmantă. Avem nevoie de schimbări în Codul Penal În Moldova rata infracționalității este alarmantă, iar autoritățile nu reușesc să-și...

Două accidente rutiere cu implicarea motocicletelor, în ultimele 24 de ore

Două accidente rutiere cu implicarea motocicletelor, în ultimele 24 de ore Doi motocicliști au fost implicați în accidente rutiere în ultimele 24 de ore în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.